Učitelj

из ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ 4514

писе на основу њих издавате. Сад је забуна у томе, што се не зна који расписи и данас вреде, и ако нису обнављани. Сви се расписи налазе у „Просветном Зборнику“, „Учитељском Зборнику“ и у „Просветном Гласнику“ штампани.

За минулих пет година занемарени су многи корисни обичаји и прописи поглавито за то, што је закон од 1898. год. озлоглашен као реакционаран, па и оно добра његовог примљено је као зло. Нужно је сад васкрснути неке прописе а у интересу школе, наставе и учитеља па и ради просветних власти. У овој прилици хоћу да пружим упутство за вођење школске преписке, како би била једнообразна и лакша за преглед шк. надзорнику, јер, и ако завршни став закона о народним школама гласи: „... а свима нашим министрима да се о извршењу његову старају, властима пак заповедамо да по њему поступају, а свима и свакоме да му се покоравају“, — опет је он убого сироче, јер, нити се министри о извршењу старају, ни власти по њему поступају, нити му се ко год покорава, а томе је крива највише опорост, неумешност и непотпуност школ. администрације. Онима, који овом послу нису вични — а њих је подоста — упућујем ове редове.

О материјалу народне школе (имању и ђацима) стара се-месни школ. одбор (чл. 14, 17, 28, 24, 58, 59); о настави и васпитању ђака, о раду школском стара се нарочито управитељ (чл. 67) у споразуму са учитељ. већем (чл. 69.. По томе је школски одбор једна а управитељ друга чињеница, само што је управитељ пословођ школског одбора и члан (чл. 56.) те је нераздвојен од одбора, а он је и самосталан чинилац, независан од одбора (чл. 67.) Ради тога и школска писма потписује управитељ сам у својој надлежности а потписује их као пословођ у надлежности школ. одбора, где је председник старији. М управитељева и одборска писма уписују се у једне исте књиге пошто је школа надлештво.

Често управитељ потписује сам одборска писма (нпр. предлог за испис, предлог за одобрење накнадног кредита, за распуст због бербе и т. д.. Одбор се брине за издржавање школе, о уредном ђачком похођењу школе, о упису и испису ђака, о зидању школ. зграда и др. Писма која се на то односе потписује увек председник школ. одбора а управитељ их премапотписује као пословођ.

и Поменути чланови значе увек чланове зак. о народ. школама.

УЧИТЕЉ , 31