Učitelj

460 УЕ И Лу #- ЈБ

мер уредности, а то му је услов похвали и одлици. Уредност није наша општа одлика. Зарад тога заслужи се често и кривица и казна, нпр. молбе за одсуство шаљу обично онда кад почну одсуствовати, не одсуствују без одобрења, и ако закон и расписи то не одобравају. Често се дуже одсуство тражи непосредно од г. министра просвете и цркв. послова, или се већ добивено тро.... десетодневно одсуство продужава у министарству. Овим се само ствара неред, коме би требала да следује само казна. Истину говорећи морамо признати да и Министарство у овоме много греши. Ти се поводе за осећајима и сентименталношћу, а многи државни службеници сматрају да је државни посао спореднији него лични послови. У сваком случају државни послови трпе. Нарочито често и без оправдања одсуствују учитељице. Веома често и наши лекари дају уверења о болестима којих учитељ и нема — „изнурен, нек се одмори“, а што други учитељи буду кажњени већим радом г.

лекари мало маре, па и што деца губе и што је то уопште несавесно њих мало дира. „Нема здравог човека“ — њихов је обичан. одговор, по којој логици сви чиновници треба да одсуствују. —

Честа одсуства од дужности сведоче јасно да наставник нема љубави према послу и да га ради тек од беде.

На молбама за три дана одсуства, које одобрава управитељ, нема таксе, те се штети и државна каса, а управитељ може одговарати. Неки одобравају одсуство без молбе, фамилијарно. Неки управитељи кад хоће да одсуствују траже одсуство званично и не прилепе марку, а то је лична а не државна и школска потргба.

Исто тако и молбе за испис ђака из школе неки управитељи примају без таксе, сиротињ. уверења, лекарског уверења, података, уверења свештениковог о старости бачкој и т. д. Тиме се ствара велика преписка враћањем и тражењем података без којих се ни ослобођење не може извршити. — Уз сваку родитељску (старатељску) молбу за испис ђака молитељ мора прилепити или 2,50 дин. у таксеним маркама или уверење општ. суда о сиромаштини, а ако је дете болесно и лекарско уверење са таксом од 1 динара. Такој молби школски одбор приложи и податке о баку у коме означи и мишљење о испису ђачком, јер надзорник ослобођава _ ђака школовања по мишљењу школ. одбора. — Исписи се могу извршити и по званичној дужности и достави, ако је неки ђак за школу престарео (мушкарац по навршеној 15 а девојчица 14 години). У том случају свештеник по званичној дужности даје уверење о старости ђачкој, и по томе се ослобођење врши (чл 26.).