Učitelj

-468 УЧИТЕЉ

је то очито неразумевање и одсуство љубави према послу. Давали су ми контра мишљења, а нека наставничка већа одлучила су да -ове белешке не воде — јер су некорисне! Да ли су у праву и кад се апстрахује наређење» — Ја велим да ове белешке најбоље „илуструју наставника као васпитача.

— Наставиће се —

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ

Мих. Д. Максимовић уч. ЈЕДНО ПРЕДАВАЊЕ ИЗ РАЧУНА

Правило тројно.

Неколико напомена.

1. Рачун је наставни предмет, који по својој важности до-лази на прво место — после Српског Језика, — али је знање овог предмета на првом месту у његовој практичној примени у животу.

Знање је рачуна потребно готово свакоме, и у сваком послу толико, да, као што нам је свима познато: они, који не знају ни "читати ни писати никако, — нису бар без најмањег знања из рачуна, — нити би могли бити. Његова је педагошка важност и иначе многострука; рачун и васпитава.

2. Рачун је апстракција, а врло је згодно у фигури назват: „Гимнастика ума“. Но он се мора а и може реализовати, т.ј. тра"жити начина да се први појмови о количинама, и о главним основним рачунским радњама, очигледно преставе. Очигледност „у настави овде је нашла велику примену своју. Погрешке чињене у овоме, свете се и васпитачу и васпитанику.

3. Правило је тројно већином рачунска радња комбинована, из множења и делења; то је онај случај у рачуну: кад из три по"знате количине, имамо да изнађемо четврту. Правило тројна није дакле ништа ново у Рачуну, што деца не би већ знала, не само у ТУ, «него и у [ разреду; није дакле неки нарочит облик — вид ра"чуна, но два уједно комбинована вида.