Učitelj

УЧИТЕЉСТВО —- СЕБИ 411

готова и предата Управи Савеза Учитељ. Друштава, те се

надамо да ће ова корисна установа ускоро отпочети своје делање.

10. Морско купатило и лековите воде.

Наш је посао тежак, заморан, он врло брзо исцрпљује нашу снагу.

Ослабљени живци, оболели органи за дисање врло се често појављују код учитеља. Отуда често потреба да се учитељи опорављају на јужном сунцу, на чистом морском ваздуху. да то, међутим, треба много ерестава, што је учитељима немогуће издржати, и ако им је то тако потребно. Па ипак је једно заузимљиво учит. друштво („Овгедпје Агазбуо исњецајћ једпоћ па Могах1“) успело да на острову Рабу подигне санаторијум за оболеле учитеље.

Управа Савеза Учитељ. Друштава успела је да и чла-. нови словен. учит. друштава, кад за њих или породице њихове, настане потреба могу се лечити у санаторијуму на Рабу под истим условима који важе и за чланове друштва које је санаторијум подигло.

Сем овога Управа Савеза ради да за чланове учитељ. друштава добије снижене цене и друге олакшице за лечење у лековитим водама монархије.

>

Исписујући, на овоме месту, шта су други у овоме правцу постигли жеља ми је да се у нашим редовима покрене дискусија о овоме питању, да се у нашој средини створи што јачи интерес за послове ове врсте, како би се на основу свега тога створио један наш практичан привредни програм, на коме би сви радили под девизом:

Учитељство — себи. М. В. Лоповић.