Učitelj

502 | УЧИТЕЉ

општина, а зими су и деца доносила по грош или шесет пара више за огрев. А било их је, који су живели од

онога ко што донесе... »

Затекао сам дакле, у округлом броју, око 400 школа, и то све самих страћара, узетих за школу ио невољи, што бољих није ни било. А остављам, опет у округлом броју, 4 око 1.800; школа, од којих је добра половина зиданих на- | влаш за школу.

Затекао сам око 500 учитеља, потпуно неепремних за свој позив, који су постајали учитељима по невољи, што бољих није било и што су од других људи имали само то преимућетво, што су били писмени. А остављам, опет у округлом броју, око 2.400 учитеља, од којих је још мали део оних, који нису евршили учитељску школу и спре-. мили бе за свој позив, те су зато и оцене рада њихова. сасвим другојаче него онда. Јер онда их велика већина беше испод оцене довољан или добар, а сада их је велика већина изнад ове оцене.

Затекао сам око 20.000 ђака у основним школама, а остављам их преко 100.000. Број школа дакле утростручио се, а број наставника и ученика, МИР по но се. Па зар то није напредак“..

4:

Гимназија тада беше две са по шест разреда (у Београду и Крагујевцу) са тридесетину наставника и око 600 ученика, 5—6 нижих гимназија са 40—50 наставника и око 800 ученика и 1 једна цела реалка и 4—5 малих реалака са тридесетину наставника и око 200 ученика. Свега дакле око десетак средњих школа са око стотину наставника и ни пуне две хиљаде ученика у њима. Да додамо овоме још Богословију са 15 наставника и око 200 ученика, Вишу жКенску Школу с толиким истим бројем и'наставника и ђака и Велику Школу са још мањим бројем