Učitelj

0 НАШЕМ НАРОДНОМ ПРОСВЕЋИВАЊУ 19

отишао народу, да га учи и просвећује у свима правцима, у којима се креће културни живот енглеског народа. Ова су предавања препородила енглески народ и постала су сувремена потреба за све културне народе.

Још боље је у овом културном послу успела Русија. Она је, иницијативом шефа петроградске полиције Трепова, организовала предавања за народ у свима крајевима простране руске царевине. Ова. предавања Руси зову „Народнија чтенија“ пли „Чтенија дља народа“. Ову идеју прихватио је и сам руски цар и не само, што се интересује овим културним радом већ исти обично и стално помаже у својој пространој царевини.

Утврђено је као несумњива истина, да је просвећеност у народу онај силни и неодољиви мотор, који га покреће унапред, уздиже у њему морал, јача га физички и снажи економски. А просветити народ, да паметније живи и разумније ради, може само школа. За ово нам је жив пример Данска. То је земља на северу од нас. По величини је као наша Србија, а готово толико има и становника. По лепоти и природном богаству она се не може ни упоређивати са Србијом, јер је иза ове далеко заостала, исто као што-је Србија данас у културном погледу далеко изостала иза Данске. Али Данска је до скора била сиромашна и бедна земља. Беда је Данце нагнала на размишљање: како да се исте ослободе. И мудри синови ове некада сиромашне земље дођоше до тачног уверења, да их само просвета може подићи и курталисати беде и сиротиње. Знајући, да су школе мерило културног развијања једне државе, они почеше нагло отварати народне универзитете. На тим народним универзитетима учило се и просвећивало и старо и младо и богато и сиромашно. Сваки је по своме положају и за свој посао добијао потребно му знање. И тако се Данска препородила за врло кратко време. Она је данас најнапреднија и најсрећнија земља. У њој данас има преко 80 народних. универзитета, који добијају од државе годишњу субвенцију од 200.000 динара. На ђачке штипендије даје се годишње четврт милијуна динара. Уневши просвећеност у масу свога народа, мудри Данци почеше одмах економски јачати своју отаџбину. Створише удружењем разне задруге и отпочеше удруженом снагом рад на народном благостању. И данас у Данској постоје задруге на свима гранама народнога живота. И онда није чудо, што ова угледна пољопривредна земља извози сада само масла за 80 милијуна динара, а јаја за 20 милиуна динара... Давши ову бледу

: о»