Učitelj

књижевност 98

се. Ту је јасно и верно представљеч ток у развитку не само основне народне, већ исто тако и средње и више школе, као и свију стручних школа.

Поред овако знаменита рада ученог аутора које собом представља једну читаву педагошку енциклопедију, нашој браћи Хрватима сад није тешко доћи до потпуне и савремене историје своје школе. И поред таке вредности Цувајевог дела није се чудити, што је оно већ сасвим распарчано и што писац већ спрема друго попуњено издање.

Ми му од свег срца желимо да у том успе.

Што се нас Срба овде особито тиче, то је: да сваки од нас ово дело темељито проучи, па да види каквим се маром и одушевљењем ради за свој мили народ. Угледајмо се у овога неуморног трудбеника, и настанимо да такво дело и ми што пре створимо. Организовати народно просвећивање може успешно само онај, ко природу и историјски развитак тога организма до ситница познаје. Без оваког дела то нисмо у стању.

Заслужном писцу од свег срца честитамо на успеху; честитамо и браћи Хрватима на овој лепој књижевној тековини.

64.

Мта |п Еојићоп ђу 1. 5. Нођћопве. Гопдоп # Ме Уогк, Маспап 4 Со, Зесоте Ефноп, 1907. ХГУ + 416 страна. Цијена 3 долара.

Писац дјела „Мапа јп Еуојшноп“ (Дух у еволуцији) један је од млађих енглеских психолога и биолога: Л. 7. Хобљауе. Ово његово колосално дјело побудило је највећу сензацију како на британском острву тако и на европском континенту и у земљи Колумбовој.

О овом дјелу владају разна мишљења, већином ентузиастички поздрави. Ми ћемо покушати да га онако прикажемо нашим читаоцима, како то тражи научно становиште данашње модерне психологије, не потценујући добре стране нити зажмуреним очима прелазећи преко његових лоших страна.

Да би што прегледнији били ми ћемо овај приказ подијелити у неколико одјељака:

Т. Да ла је еволуција прогресивна 2

Већина данашњих психолога вјерује у еволуцију духа. Но детаљни карактер ове еволуције и степени, кроз којих је свијест прошла у образовању духовне структуре и данас су покрити тамним велом и предмет најжешће дебате. С тога је сваки покушај, као шго је овај Хобхаусов, у коме је сабрана и увећана незнатна маса важних факата о животињској свијести и покушано да се ти факти објасне у свјетлости еволуционе хипотезе, — сваки овакав покушај дивни је прилог марљивом проучавању компаративне психологије.

Проблем еволуције: „Да ли је еволуција континуирна:“, пи-