Učitelj

мисли 208

шава учитељски рад, чији пример остаје за узор добрима. Свет се довољно брине, да одузме од деце ову јединствену веру. Али зар ће учитељ помоћи томе, да се преваром и лакомисленошћу уништи основа, на којој он може поглавито да ојача свој васпитни рад.

Проф. Јуркевић: Народна школа је најсубјективније биће. Наука њој ништа неће помоћи, ако се не изгуби са својом објективношћу у субјективне силе и методе радних личности. Веома је тешко, готово је немогуће одредити, који је метод најбољи. Сва је тежина његова у учитељу. И најбољи метод у рукама невешта учитеља даје слабе резултате, и обратно: застарели метод у,рукама вештог и талентираног учитеља даје жељени резултат. Зато се и каже: најбољи је онај метод, са којим се потпуно влада учитељ.

П. Редкип: Под личношћу где-када подразумева се просто спољашњост, манири, држање учитељево. Не поричући њихову важност, ми тврдимо, да они сами по себи, ако се у њима не изражава унутрашња личност учитељева. имају сасвим споредни значај: Ко не познаје учитеље, чија спољашњост никако није примамљива, који су уз то у друштву досадни, али међутим када су на часу у школи, јављају се као такви вештаци, тако придобију ученике, и чак и присутне, тако их електришу, очарају, да ови, сасвим забораве на спољашњост учитељеву.

Ово хармонично јединство свих унутрашњих својстава, које сведочи о његовом позиву; овај збир свих моралних особина учи. тељевих, који се испољавају јавно и доносе потребне плодове; ова савршена жива преданост своме позиву, у ког учитељ види задатак свог живота — све ово сачињава личност његову, пуну живота која се огледа видљивим путем у његовоме раду. Ова личност, која не избија у спољашњој форми, него у раду учитељевом и која мора изазвати благотворан утицај и на околину, утиче снажно на ученике, који под њеним утицајем не могу бити непажљиви, ни равнодушни према самом учитељу.

6) аукторитет учитељев.

Куртшман: Аукторитет учитељев, т.ј. његов морални утицај на дух учеников, основ је свега васпитног и наставног рада у школи. ж = %

Ауторитет је први услов свега рада учитељева. Он је потребан у предавању да оспособи дух и осећај дечији за усвајање онога што му се предаје, а тако исто и да задобије ученика да цени захтеве свога учитеља. Па на који се начин задобија такав ауто. ритет и овакво поверење ученика према учитељу На ово питање не усуђују се одговорити многи учитељи. У ствари овде је реч не о задобивању ауторитета, него о сачувању истога, јер га дете увек осети код свог наставника.

Зато нека учитељ већ унапред предпостави, да се користи