Učitelj

ФЕнлон 2151

ИЗ ИСТОРИЈЕ ПЕДАГОГИКЕ

ФЕНЛОН

Десет конференција Жила Леметра

Фенлон је писао за свог учениказ) најпре мале причице са моралним поукама у којима се прича нпр. о ружним и маторим краљицама — да би принц видео како су и краљеви мешени од исте смесе од које и остали људи; читав низ басана у којима се одвраћа од лажи, ласкања, поноса ит,д.; најзад мале митолошке причице о животу принчевом. И у свему томе никакве притворне пристојности старих морализатора: Фенлон се неће ни мало плашити да младом принцу износи пред очи женску лепоту, невине љубави итд. Кад је херцегу било од прилике петнаест година, Фенлон је писао Диалоге Мршвиг. То јејош једнако само један нов начин васпитања у коме мртви, ослобођени од земаљских таштина, суде о животу. Има ту и диалога између Ахила и Широна, Сократа и Конфуција, Цезара и Александра — често безначајних и писаних у журби, често духовитих, живописних, пуних слободних мисли и неки пут једног бруталног хумора:

„Вратите се у Итаку, рече Брилис, отаџбина вепра је свуда онде где има жира. Идите, владајте, видите поново Пенлопу, казните њене љубавнике; што се тиче мене, моја Пепелопа је она крмача ту близу. Многи краљеви у позлаћеним палатама не могу достићи моју срећу; називају их ленштинама и недостојним престола кад хоће да владају као ја, не узнемирујући се много и не мучећи људски род. Ја закључујем да више вреди бити вепар него херој. Ја више волим да сам само дебео и велики вепар, задовољан својом прљавштином, него човек слаб, лак, злобан, варалица и неправичан.“ -

2) Говорећи о херцегу од Бургоње како је био „страшан.. суров.. необуздан, заслепљен свима страстима... љубитељ жена, вина, лова... тврдоглав. свиреп у исмевању ит.д. Сен-Симон наставља: „и из тог понора изашао је принц љубазан, благ, човечан, умерен, стршљив, скроман итд. Има нешто што буни овде. Херцег од од Бургоње, такав каквог нам слика најпре Сен-Симон („љубитељ жена, лова.. заслешпљен свима страстима“) морао би бити бар младић од осамнаест година; значи да су првих десетак година васпитавања (херцегу је било седам година кад му је Фенлон постављен за васпитатеља) остале безуспешне и да је све то чудновато преобраћање извршено тек после њиног растанка, утицајем Фенлоновим из далека: могућно, али мало вероватно. И много је природ“није створити себи ту слику, из једног одломка који је Фенлон писао за херцега, али по свој прилици и мислећи на њега: то је једна богата природа, искрена и наивна, необуздана, али ипак ни мало рђава... Што се тиче уређења коме је био подвргнут херцег (и његова два брата), о томе имамо тачних података. Храна што простаја и што више телесна вежбања. Четири часа дневно учења, али „никако ни латинских ни француских стихова — јер је смешно кад принц хоће да важи као песник“; свега три ствари потребно је да један принц познаје из основа; историју, политику и управљање војском.

14»