Učitelj

216 УЧИТЕЉ

булом осуђене, Фенлон је мирно примио ударац, можда и сам мало театралном позом једног племића, изјавио је у поруци своју потпору покорност и — није се покорио: „Ја могу, из покорности према папи, да осудим своју књигу као да изражава оно на што ја никада нисам мислио; али не могу да издам своју савест оцрнивши подло себе самог због заблуда на које никад нисам мислио... Папа је боље рззумео моју књигу него ја сам: ја се папи покоравам.“ (Свршиће се).

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ,

Наука о човеку у основној школи.

По К. Зеујетћ-у и др., израдио Вујица Пешковић, учитељ. (наставак).

Неће бити без интереса да овде наведем и програм предавања о човеку у ТУ. р. основне школе у Елриху (који је програм израдио у светлости концентрације проф. Х. Млоге), — у толико пре, што нам може бити помагач при избору градива. Дакле:

1. Чиме се човек разликује од животиња. 2. Хигијена костију. 3. Хигијена мишића. 4. Хигијена чула и нерава. 5. Хигијена говорних органа. 6. Хигијена хране и варења. 8. Хигијена дисања. 9. Како можемо у несрећним случајевима указати прву помоћ. 10. Нега болесника. 11. Како човек зависи од природе и како њоме влада. (Расе и човечји развитак).

Изгледа велика количина градива. Међутим, није. Градиво је важно, а ученици МТ. р. су одрасли Уз то, у том размеру прво то градиво о човеку има да се обради, дакле, времена има, и кад се програм о човеку за 15—20 недеља сврши, ваља предузети излете на часовима природних наука, и посматрати, што се у околини може видети. (ЛМ1осе захтева да се тада све фабрике у Елриху, као млинови, фабрика гипса, фабрика звона, фабрика порцелана и т.д. посете и размотре. Не захтева се, дакле искључење до јула месеца као код нас.)

Начисто смо, дакле, с тим, да предмет о грађи и животу ч0вечијег тела треба предавати тек у М. или М!. р. и то у облику који је изнет.

Остаје нам да изнесемо како тареба предавалци по градиво.

Пошто су утврђене методске јединице, каже се ученицима о чему ће им се предавати, па се упуте на посматрање тога.

Пажљиво посматрање човечјег тела и то пре свега сопственог тела, учи, шта помаже одржању истога, а шта му смета. Али не