Učitelj

ПРОСВЕТНА ХРОНИКА. РЗЕ

Још један сам такав случај имао, само што је учитељ био искренији, па је бар донекле признао своју грешку.

Вредан, пажљив и тактичан учитељ може да учини доста, ако не све, ипоред најнемарнијег председника, ако њих двоје при том не везује какав заједнички, школи стран, интерес, или какво сродство.

До таквог закључка могао је доћи и овај учитељ уз мало размишљања, јер у близини школе има и већих и лепших приватних кућа, но што је школска зграда, а те куће су подигли и обдржавају поједини грађани, а школу издржава цела општина...

ПРОСВЕТНА ХРОНИКА,

Хвала Богу и новембар је ту — распоред учитељски још се гради... Распореди па распореди... Целе године у Министарству просвете се ништа друго и не ради — бару одељењу за основну наставу — до само распореди!... Изгледа да је сада у овом времену и по овом новом закону, који је ишао поглавито на то — да осигура учитељу сталност, горб, но што је било у пређашњим временима и по пређашњим законима у погледу ове сталности. Пређе се бар донекле знало време докле ће се ти распореди свршавати и кад се он сврши учитељ је био миран до Петрова-дне. А овако све је у покрету целе године. Држимо да би требали надлежни да учине једном овакој практици крај. :

По чл. 835. зак. о народним школама учитељска се места попуњавају стечајем. Тај стечај за попуњавање празних места треба да се императивно сврши до 16 јуна. Избор пак од стране Министарства треба да се сврши за 3—4 дана а најдаље до 20. јуна, јер ту нема шта Министарство да много ради пошто је комисија сав посао око избора кандидата узела у своје руке и она има по закону да среди све што треба. Сва места која остану стечајем непопуњена по члану 37. зак. о нар. школама попуњавају се новим учитељима.

Према овоме, дакле, имало би да се, по закону школскоме, врше свега 2 распореда учитељска у години: један у мају месецу када се врши стечај, а други у јулу или августу кад буду свршени ђаци учитељских школа подносили молбе за попуњавање оних празних места која су остала после стечаја упражњена.

Ну уместо ова два распореда ми имамо данас у Министарству Просвете шест. Први је онај што се врши по стечају; други којим се попуњавају места која су остала празна иза стечаја; трећи којим се попуњавају празна места која су остала иза оних учитеља који су привремено постављени за годину дана у извесна места, четврти којим се попуњавају ново отворена одељења; пети којим се распоређују свршени ђаци учит. школе и шести којим се постављају вршиоци дужности, привремени, они који „чекају боља места“ итд.