Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 25

Књижевност

РЕФЕРАТИ.

О СРПСКИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА

Рачуница и геометријски облици за 11 и ТУ разр. срп. осн. школа у Босни и Херцеговини. Према наставном плану приредио Милош Попара, српски учи-

тељ у Сарајеву. Цијена 40 потура. Срем. Карловци, Срп. манастирска штампарија.

Под овим насловом г. Попара написао је и издао рачунице за Ш и ТУ разр. посебно, и пре тога он је израдио и рачуницу за П разред.

До сад су за српске основне школе у Босни и Херцеговини школске књиге набављане из Војводине, па и сад се још набављају већином отуда. Али сад су учитељи тамошњи прегли, да сами напишу уџбенике према свом наставном програму и према својим потребама и приликама. Г. Попара ево већ подмирио је ту потребу у рачуницама, а г. Стева Калуђерчић управ. там. српских основних школа написао је Историју, те је и у томе подмирена потреба Тако ће се, без сумње, израдити и остали уџбеници.

Радујући се овом напретку српских основних школа у Босни и Херцеговини, ми ћемо сад овде приказати обе ове рачунице, унапред изјављујући и признајући да је добру рачуницу тешко написати као што је тешко и рачун предавати. Ово још теже пада почетницима у овом послу.

Најпре да видимо каква је Рачуница за Ш разр. .

Излишно је оволико бројање онога што се учило у Ги П раз. Довољно је да се изброји по 10 до 100 и од 90 до 100 редом, и пропитати о десетицама и јединицама до 100. |

Бројање и писање стшошина лепо је показано. Само треба казати још и то, да се на брише што се напише јер треба после то да се чита с места (продужујући).

Досадно би било и дангубно сваку стотину бројати све редом. За то тако треба бројати само од 100—200 и од 900—9800, а даље до 1000, бројати по 10, па после по 100.

Стотине не треба писати у реду, ни наниже (доле), него навише (једну изнад друге), јер се тако боље запази како оне бивају све веће, у висину, једна од друге — њина градација.

Исто тако лепо је показано бројање и писање жиљада, па стотине хиљада — чак до милијуна! Ако је ово по програму онда је погрешка, јер то није за децу од 9—10 година у Ш раз. Ту највише може поднети бројање и писање до 1000, а усмено рачунање само са двојним бројевима.

Горње напомене за бројање и писање стотина, важе и за хиљаде, с додатком: да се цифра хиљаде у великом броју (преко 10.000) броје два бут, (кад се цифре именују по реду), — за десне цифре као сиљада, а за оне леве (даље) као јединица тиљада, и ако је то једно исто. ИМ ово би требало оставити за ЈУ разред.