Učitelj

Ми

ПОКУШАЈ НОВЕ ШКОЛЕ 181

сродивши га са вишим идејама културе и уметности, — то је циљ и задаћа школе, — по мишљењу Викерсдорфљана.

На тај начин Викерсдорфска педагогика подчињава и предавање и васпитавање једном општем циљу (сврси) и при извођењу држи се познате системе, — она њу не избегава стога, што система, која у њој господари, по мишљењу самих руковалаца школе, не убија духовну личност дететову, што би, наравно, уништило значење и вредност и самог циља и система.

У Викерсдорфу се труде да развију личност оних што се уче, али да је развију не тако, да је она (личност) сама себи циљ, него као средство за циљ — за учешће будућег друштвеног члана у културном животу.

„Ко би данас могао мислити о самозадовољавајућем развићу своје личности, кад види, у каквој се понижености данас налази човечански дух и колико борбе мора он издржати, да се ослободи од својих оковар““)

Врло је вероватно, да ће два тако компликована појма, као што су: слобода дететове личности и подчињавање његовог развитка општим циљевима — још за дуго бити школски камен спотицања чак и у тако добрим школама, као што је Викерсдорф. Али да се у Викерсдорфу тежи томе, да се та противуречност разреши и отклони, за то нам јемчи пламена љубав и разумевање омладине и њених потреба од стране руковалаца школе, а исто тако и „задругарство“ школино.

П.

Као приватна установа, Викерсдорфска школа у материјалном погледу није осигурана ни од државе, ни од друштва. Њу издржава акционарско удружење, тако да су њени руковаоци и наставнички персонал потпуно слободни од материјалних брига. „Сопственици школе“ издржавају њу у чисто идејном циљу и сгога живот и функционисање школе тече не по њиховим упутствима, као сопственика, него зависи од руковалаца-педагога. Сопственици, у осталом, улазе са правом гласа у школски „Савет“, куда, осим наставника, улазе и сви родишељи, који то желе.

Руковаоци Викерсдорфске школе, поставивши себи за циљ да створе нову школу, која, како они верују, треба да много допринесе стварању новог правца школског дела, његовом оживља-

%) Викередорфеки Годишњак („УУ1екегадогјег Јаћгрисћ“), 1908.