Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ 285

КРАЋИ ПРИКАЗИ

Добили смо на приказ две ваљане књижице: Напомене у школском раду, наставницима осн. школа од Милана Рабрсновића, учит. (одштампано из „Учитеља“. Цена 0,60 дин, и (0 осећању дужности, од Жив. Н. Стефановића проф, алексиначке Учитељске Школе. (одштампано из „Светлости“) Цена 0,20 дин.

Препоручујемо их најтоплије пажњи наших читалаца. >

ж

Рачуница и геометријснн облици. Две посебне књиге: за ПГи ТУ разред основне школе. Шесто издање. Израдили: Ил. Н. Ђукановић, проф. и Мил. Н. Ђукановић, учитељ. Цена је за 1 разред 0,70 дин., за ТУ разр. 0,80 динара.

Добили смо најновије издање ових неоспорно ваљаних упбеника за рачунску и геометријску наставу у Основној школи. Кад се шесто издање ових упбеника упореди с ранијим издањима, почев од првога па до овога последњега, видеће се неоспорно, да аутори ових уџбеника стално иду за развитком и напретком савремене рачунске наставе и, према томе, они су ове уџбенике постепено усавршавали тако, да у овом најновијем издању нема готово ни једне ствари, која би за ђаке основне школе била неразумљива или тешко ехватљива. Сав материјал, којн је унесен у ове уџбенике по програму је и раврађеи по начелу поступности, те се ђаци лако без великог напора и душевне заморености уводе у саморадњу, која је најглавни стуб свакој, а нарочито рачунској настави, за коју се опет зна, да је умна дечја гимнастика.

Ово систематско разрађивање ових уџбеника, у напредном смислу, треба забележити колико због своје лепе и умешне појаве, толико опет и ради примера другим писцима уџбеника за основну школу. Усавршавање уџбеника према ступњу науке и захтевима данашњег културног доба, врши се, овога времена, доследно и систематски једино у Француској и Немачкој. Један светао“пример у наз, у овом погледу, јесу ови уџбеници за рачунску и геометријску насгаву.

И начело концентрације изведено је у овим уџбеницима доследно. А то је за сваку па и рачунску наставу важна и значајна ствар, јер без тога ниједна, настава не може бити природна, па по томе ни разумљива.

Давање појма о бројевима, па онда о мерама, разломцима и геометријским елементима, изведено је очигледно и потлуно правилно по свима савременим методеким принципима.

Мооги задаци, који су у ранијим издањима, били нејасии, непрактични или су премашили моћ дечјег схватања, — замењени су природним и савршено равумљивим задацима, који су и доцније за свакога набушна потреба у грађанском животу. -

Лако, разумљиво и правилно изведен је у овим уџбеницима и онај однос, који, у ручунској настави, мора да постоји између усменога и писменог рачуњања. -

Поред тога, што је у овим уџбеницима пажљиво обрађено градиво, одликују се ови и лепом техничком израдом, правилним језиком и лаком дикцијом.

Ми ове упбенике најтоплије препоручујемо својим друговима, да их набаве за своје ученике. Сигурно је, да ће им рад, по овим уџбеницима, бити крунисан трајним успехом. А то се од школе у првом реду и тражи. .

Багрдан. Јов. М. Поповић, учитељ.