Učitelj

НИСТАК

ТРИ ДАНА У МОРАВСКОЈ.

— ПЗВЕШТАЈ СА СКУПШТИНЕ САВЕЗА ДРУШТАВА У АУСТРИЈИ. —

(Наставак) П. У Лухачевици на скупштини.

Отигли смо 9. августа у 6 часова по подне. На станици је било неколико ческих учитеља, који су дочекивали госте. Први, са којим смо се одмах упознали. био је колега Јос. Завада, учитељ из Добротице под Холешовом. Он нам се одмах нашао на, услузи, нашао човека, који ће нам понети путничке торбе и одвео нас до бање, јер од жељезничке станице до саме бање ишли смо пешке скоро 20 минути. Г. Завада нам је увек био на услузи, и доцније кроз Моравску с нама путовао, а у његовом селу нас је лепо дочекао, о чему ћу на другом месту писати. Његове услуге и његово гостољубље не можемо никад заборавити; он нас је веома задужио. Дао би Бог, да му можемо за његову доброту нашом добротом вратити.

Најпре смо свратили у другу бањску ресторацију, где је у засебном одељењу Савезни Одбор држао конференцију.

Чим смо ушли, сви напустише посао, устадоше и срдачно се с нама поздравише. Између остали ту су били колеге: М. Хајни, Богдан Скала и Адолф Шустр, који су Јову познавали. Настаде представљање и бурни усклици: „Ма пдаг!“ и „„Кивели!“ У међу. собном разговору, при чаши пива, провели смо пола часа, а затим их остависмо да започету конференцију доврше а ми изиђосмо пред гостионицу. Мрак се већ увелико хватао и ми смо били од пута уморни. Изјависмо жељу, да би радо отишли у стан. Добри наш Завада одвео нас је у вилу, где је за нас резервисана једна, лепо намештена, соба. Ова вила, је једна од најлешших у бањи и зове се „Сметанин двор“; названа тако у част чувеног ческог композитора Ометане.

У засебној соби, која је имала све удобности, стадосмо се умивати, чистити и преоблачити, јер нам је ваљало у 9 часова, · бити на концерту, који се даје у част учитељске скупштине.