Učitelj

~

ти сто аск 241

а под управом је акдионарског друштва. Зато, што је ово друштво домаће, ческо, што је уређење бање народно — ческо, Немци ову бању с планом игноришу и у њу не долазе. Али је посећују Чеси, Пољаци, Руси и Маџари.

Бања има ове установе: купатила са базенима 1. и П. реда, бањске слатине и минералну воду индустријским начином препаровану, инхалаторијум са пневматичком комором, купатило са кадама. купатило обичне хладне воде удешепо као језеро са чамцима а около су кабине за облачење.

Бања лечи од плућних и носних катара, од катара у душнику и желуцу, камена у бешици, шећерпе болести, артеријосклерозе и т. д. Има увек по 10–-15 лекара. Приређују се разне забаве, концерти, позориште; има читаоницу и књижницу. Године 1909 било је у целој сезони (од 1. маја до 1. септембра) око 10.000 посетиоца. Из Србије је најлакше отићи преко Пеште на Галантеу, Тренчин—Теплиц, Влару, Ујезд—Лухачевицу, а затим кратком споредном жељезницом до саме бање.

У јутру 10-ог августа изиђемо из стана око 8 часова и одемо у другу бањску ресторацију, где је Управа Савеза држала конференцију. Ту смо се упознали са многим ческим учитељима и учитељицама. -

Одемо после у позоришну зграду, у којој смо и сивоћ на концерту били. Тамо је већ био сакупљен велики број учитеља ца, који су на скупштину дошли и своја имена записивали у ходнику пред двораном, и заузимали места на столицама, наслоњачама у партеру и на галеријама. Многи су и стајали, који су доцније дошли. Госте су распоредили по лежама са стране. Нас су опет одвели у прву ложу до позорнице. На позорници су били столови за Управу Савеза и известиоце.

Сем делегата, било је на скупштини, које учитеља које других гостију, преко 400 лица. Редакције свих главнијих ческих дневних листова послале су своје дописнике

На скупштини Савеза словенског учитељства у Аустрији биле су заступљене ове учитељске организације:

1. Из Моравске:

1. Савез таишљељскиг другалаава у Моравској (5700 чланова); делегати овог савеза били су: К. Мразек из Хусовица, Ч. Поздник из Жабовреска, Јос. Хавлик'ив Вел. Хостехрадка, Јос. Крумпхолц из Бистрице под Хостином, Милан Шилха из Красна, М. Хајни из Јанковца.

2. Друшливо училељица из Моравске (1350 чланова) са овим делегатима: А. Кутна из Кромјерижа, Криста Травничкова из Брина.

3. Друшиливо учитеља грађанскиг школа из Моравске (340 чланова) са овим делегатима: Јан Крејчижик и Леополд Кнесл.