Učitelj

252 У чиИиТЕЉ

аманет 075 дин. За изношење џубрета 2 дин. Мих. Стефановићу и Јов. Јовановићу изасланицима 300 дин. Друштву за електрично осветљење 2:70 дин. Таксе суду за 6 протестов. меница 12 дин. Телеграфу за поздрав краљу са скупштине 2:05 дин. Милану Зафировићу из Ст. Србије помоћ од дин. Цркви Св. Марка за па. растос Гавриловићу 27 дин. Свештеницима за освећење темеља 15 дин. Јовану Оремцу за споменицу у темељ 83:40 дин. Пери Јосиповићу за трошак о скупштини 85 дин. Радојловићу за 1 еклипеу 18: дин. Мих Максимовићу хонорар за сарадњу на Учитељу 15 дин. Пери Марков ћу за 100 диплома 48 дан. Милану Стојковићу за оправку чесме 4 дин.

8. Г. Пера Ђурић извештава Главни Одбор да ће се скоро завршати у Загребу изложба школ. учила и да је намеран да иде на ову изложбу.

Главни Одбор решава да се г. П. Ђурићу да на име помоћи за пут на ову изложбу 90 динара.

Са овим је седница закључена.

Секретар. Председник Гл. Одбора, „Кив. Јовановић. Урош Благојевић.

Т САСТАНАК Управе Учитељског Удружења, држане 4. септембра, 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Мих. Стевановић, Мих. Станојевић, Мих. Милошевић, Мих Сретеновић, Мил. Луковић, Гвозд. Јовановић, Светоз. Живковић. Савка Радичевићева. В. Димић, Дим. Пауновић, Милутин Радоњић, Ст. Зарић, Петар Ђурић, Стеван Ђорђевић и Жив. Јовановић.

1. Председник чета писмо које треба упутити свима учитељима да настану да прикупе што више прилога за дом, да приређују у његову корист забаве и концерте, а да и сами одједном или у ратама приложе по штогод за дом.

Управа решава да се тако писмо упути свима учитељима и учитељицама.

2. Председник чита друго писмо, које треба. такође упутити учитељима-цама, да их ови преко својих ђака пошљу родитељима ђачким, те да и они приложе по штогод за подизање учит. дома.

Управа решава да се и ова писма упуте учитељима“цама.

3. Председник чита и треће писмо које треба упутити свима новчаним заводима и виђенијим грађанима који немају деце.

Управа решава да се п ова писма разашљу по предлогу.

Ил. Радосављевић предлаже да се за окруж. одборе и најбогатије грађане напишу нарочита писма.

Управа усваја овај предлог.

4. Председник ставља питање: треба ли обећавати да ће се имена добротвора са улогом од 200 дин. урезати у плочу на дому.

П. Ђурић мисли да се бистама овековечи спомен у дому добротворима са улогом од неколико хиљада динара.