Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 255

пошто зборови имају и иначе много посла око скупљања прилога за дом.

Мих. Сретеновић је за то да се усвоји предлог Станојевићев и почне одмах са претресањем пројекта.

П. Ђурић се слаже са Станојевићем и Сретеновићем: да је овај предлог врло важан, да ми морамо проучити све прилике и да одмах изаберемо 3 члана, који ће прегледати овај пројекат. По том га треба послати свима зборовима да о њему даду своје мишљење, па после Главни Одбор с једним правником створи целокупан пројекат. Овај посао треба стално и озбиљно радити и израдити га за 2—8 године.

В. Симић се сећа да и министарство жели један спремљени пројекат закона и верује да из материјала који је спремио Станојевић може Главни Одбор да изради целокупни пројекат

Стева Ђорђевић се слаже са Станојевићем, јер је потреба да се дође до закона који су израдили учитељи.

Мих. Станојевић каже да је Ж. Јовановић говору о с практичног гледишта, а ово глед»ште треба одвојити од п идејалтног. Он хоће да Учитељ. Удржење да у закон шта треба а не шта се засад може. Учитељима у унутрашњости треба дати да на зборовима мисле о школи, о себи и уредби основ. наставе.

Урош Благојевић вели да овај посао удружење мора да ради лагано и дуго. Он хоће да чује мишљење зборова, те да пројекат буде дело свих учитеља. Но пошто Главни Одбор мора сада сву своју бригу уложити за дом, мисли да овај посао не Е радити за 3—4 месеца.

После председниковог говора Главни Одбор је решио :

„Да се предлог г. Мих. Станојевића прими с тим, да се претресању његовог пројекта приступи у Главном Одбору после нове године, а дотле да га проучавају г.г. Мих. Милошевић и Којић са Станојевићем, који ће давати потребна обавештења и објашњења.

13. Мих. Стевановић пита хоће ли се уважити оставка члановима Главног Одбора, који су је поднели.

Главни Одбор одлучује да се ово питање реши на идућој седници.

Са овим је седпица закључена.

Секретар, | Председник, ићив. Јовановић. Урош Благојевић.

ТУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, држан 11. септембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Мих. Милошевић, Ст. Ђорђевић, Мара Кокановићева, Мох. Станојевић, Свет. Поповић, В. Симић, П. Ђурић, Мих. Сретеновић и „Кив. Јовановић.

1. П. Ђурић извештава да се обавестио о цени биста од карареског мрамора, које би се у новом учитељском дому израдила за велике добротворе дома. Цена једне такве бисте била би 700 до 300 динара.