Učitelj

184 УЧИТЕЉ

ученичка колегија, тај „одбор“ скупља општу скупштину свих чланова „општине“, која обично протиче веома живахно и решава у животу школе важна питања.

Правом гласа при гласањима користи се сваки ученик. Количина гласова се повећава, у колико су разредни ученик годинама старији.

Те заједничке скупштине су једина установа, која је затворена за госте посетиоце и за родитеље; све остало у школи потпуно је приступачно свакоме, ко се њоме интересује.

Ученички одбор је установа, коју су били предложили сами ученици и која је чак преко очекивања оправдала наде, које су биле на њега полагане.

Чланови тога одбора имају само дужности и никаквих парочитих права. Но крај свега тога, из анкете, коју је школа саставила, показује се, да ученици радо жртвују своје часове одмора за вршење тих дужности.

У састав тога одбора улазе председник и секретар, затим, према потреби, известан број чланова. Они су дужни да записују кронику (летопис) школског живота, да прате јављање њених потреба, о чему ће, према потреби, реферисати на својим недељним састанцима другим члановима одбора, руководиће односе са наставничком колегијом у питањима организације предавања, пројектовања и извођења екскурзија, распореда радова итд., а бри. нуће се и о реду у школи, стога што у овој школи нема „дежурних наставника“, класних учитељица и томе сличних лица, сасвим непотребних у Викерсдорфу.

Да бих живље приказала свакидашњи живот и функције тих чланова ученичког одбора, навешћу извештај једнога од ученика из старијих разреда од речи до речи, што је много карактеристичније него саопштавање самих начела ове установе.

„Ја спавам као надзорник са ученицима трећег разреда. „Устајте!“ вичем ја рано из јутра, кад чујем глас звона. И кад ја запалим лампу, ја видим 12 голих фигура, — становника наше спаваонице: 15—20 минута радимо онако голи гимнастику, затим потрчимо, умотани у купатилске (бањске) огртаче, у собу са кадама за купање, где мој други колега мотри, да малишани не остану дуже од два минута под топлим тушом, па да се после испљускају хладном водом. Затим у спаваћој соби долазе већ други моји другови — ти прегледају, да ли су малишанима чисти НОКТИ, рубље и да ли су изнете како треба креветске хаљине, да се про-

26

ку“"