Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 517

аутономна српска црквено-школска власт. Том приликом свечано је освећен и Српски Учитељски Дом, у коме је смештен пансионат за учитељску децу, која се школују у Новом Саду.

На ову скупштину, и на ову ретку свечаност, позвата је и управа нашег Удружења. И она — руковођена братским и другарским обзирима, и позвана самим нашим правилима да одржава и гаји везе са целим српским учитељством — одредила је девет својих чланова да оду својој браћи у посету, те да поделе с њима радост, да им честитају вредноћу, истрајност и овај лепи успех; да им изјаве топлу жељу овамошњег дела српског учитељства за напредак и бољи живот њихов и српског народа; да им изјаве и наше топле молитве Свевишњем Творцу да им и даље подари добро здравље, јаку вољу и издржљивост у раду на народној просвети и својој будућности.

Ми смо били у Новом Саду. Тачно смо извршили своју ду“ жност. Били смо очевидци њихове вредноће, оданости своме позиву и свих њихових тековина. Сазнали смо за неке значајније појаве њиховог школског стања, о којима ћемо овде упознати и наше учитељство. Ово тим пре што је наш „Учитељ“ орган свих српских учитеља.

1. Школе и наставници

У српским земљама под 'Аустро-Угарском, сем државних основних школа, (маџарских) има и две врсте српских основих школа. Има сриске комуналне школе у којима се уче српска, деца, наставници ву им Орби, али се све предаје на маџмарском језику и по програму маџарских основних школа, без ичега срп: скога. Ову врсту школа маџарска влада Издржава у циљу државне политике-орпског однарођивања, претапања, губњења.

Српске верошстоведне школе издржавају српске црквено-школ. општине. У њима се уче само српска деца. Наставници у њима су Орби. Њих плаћају општине. И ако су српске верошстоведне школе опет се у њима ћрешенно предаје на маџарском језику. јер осим науке хришћанске и српског језика, сви остали предмети, и ако се не предају искључиво на мађар. језику, ипак све то градиво мора бити саставни део говора и мишљења и вежбања у мађарском говору, тако да је у школи са 6 разреда и 6 учитељски снага одређено недељно у [. р. 6 часова (од 22 чу у П. 6 4. (од 22 ч)уу МЕ р. 6 ч. (од 2904) у ЛУ р. 1 4. (од 20 4); у М. и М р. 17 ч. (од 29 ч. ито искључиво на мађар. језик. Који учитељ не зна маџарски, не може бити учитељ. Зато су многи одлични и одушевљени старији учитељи отишли у пензију. По свршетку основне школе деца морају тако знати маџарски, да се њиме могу добро служити. Ово предавање на маџарском језику у основној школи ужасно сатире и децу и наставнике.

Ово је по последњем (Апоњијевом) закону маџарском, који је донесен и против законих аутономних права српскога народа,