Učitelj

518 У ЧИТЕ ЈЉ

и за кога садањи министар просвете (Зичи) каже да ће га извршити до краја и претворити у државне школе све немаџарске школе, које не одговарају довољно државној маџарској идеји.

У целом образованом свешу деца у основној школи уче на свом матерњем језику, само у културној Мафарској морају да уче и на тиуђем. Министар Зичи прети да ће се чаки у забавиштима морати тако учити.

Ове драконске одредбе не само што су противне педагошкој науци и српским аутономним законим правима, него су и нечо. вечне по физички развитак ове деце. КЕ, али ко те пита за то Тако вахтевају маџарски државни разлози и идеје! Сирота српска. деца, како се преко њих врши маџарски шовинизам и државна политика!

Претња министра Зичиа већ се почиње остваривати, јер у Панчеву већ не дозвољавају мушкој деци да иду у српску народну школу. У Алибунару поставили су Маџарицу за учитељицу српској деци, а Немца за учитеља румунске деце ит.д.

За спрему наставника постоје три српске учитељске школе. У Сомбору мушка и женска (одвојене) и у Пакрацу (заједничка). Наставника на српским вероисповедним школама има око 500, а у комуналним школама има их око 300.

Надзор над српским вероисповедним школама, сем управитеља, врше епархијски школски референти, којих има 3, и један главни школски референт који је у исто време и школски референт у Народном Школском Савету. У свакој епархији постоји епархијски школски одбор. То је прва виша школска власт, која решава административне, дисциплинарне и стручне ствари школске и учитељске; а највиша је школска власт Школски Савет, који коначно решава администр., дисциплинарне и стручне ствари школске и учитељске и даје предлоге и савете Народном Сабору у погледу школа. Епархијски шк. савет потврђује избор учитеља, решава спорове између учитеља и шк. одбора. Надгледа рад учитеља и одбора.

Црквено-школске општине добро се одазивају у погледу издржавања школа.

Предавање маџарских предмета на маџарском језику у српским вероисповедним школама врши се у Бачкој и Банату, и Барањи, а у Троједници (Хрватска Славонија и Срем) не, јер она, има свој засебни државно-правни положај, који би Маџари хтели да пониште и да и тамо прошире своје Маџарство. Борба српско хрватске коалиције баш у томе отпору има свој значај. Али маџарска влада тамо шири своју државну идеју на други начин. Она тамо насељава читаве колоније Маџара и отвара школе, у које бесплатно прима итуђу децу. И — на жалост — у томе добро успева, јер и сиротиња хоће да су јој деца бар писмена.

Овај по Српство фатални Апоњијев закон о основним школама не ферма ни у шта српску аутономију школску. По томе закону «ва аутономија је само на хартији. После њега Мађари