Učitelj

ПРОСВЕТА У ОРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 521

Рад на подизању овог дома почет је пре 20 година, па је добровољним прилозима и завештањима разних пријатеља учитељства, од 140.000 кр., тек сада постигнут и освећен. Они су и до сад имали свој дом у једној малој кући, а сад су дозидали велику зграду, која захвата фронт једне целе мале улице и ћошкове од друге две улице. То јест, зграда је на три улице. Средина зграде је на два спрата. Зграда је у центру вароши, а стаје око 200.000 круна.

У овом дому смештена су учитељска деца, мушка и женска (у два оделења) која се школују у Новом Саду. Овде ова деца имају одличан стан и храну, добру негу и надзор, све услове за учење, сачувана ву од штетног утицаја, а много јевтиније него код приватних. Учитељи пак, предајући овде своју децу, ослобођени су своје велике родитељске бриге и дужности, те се могу весело и предано одати свом народносном и учитељском послу, а то много значи. У дом се примају и неучитељска српска деца, али плаћају мало више.

Иницијативу за оснивање овога дома дао је покојни Гавра Путник, који је лане умро, не дочекавши да види овако лепо остварену своју замисао.

да чудо је само што је мали део учитељства уписан за члана овог дома. Ова је установа одвојена од штампарије и књижаре.

Концерат

Рад ове учитељске скупштине и ове свечаности завршен је врло лепим концертом и игранком на коме су суделовали само учитељи и њихова деца — питомци овог учитељског дома. Не зна се чије је било лепше певање — учитеља ила њихове деце! Међу учитељима певачима има и старијих људи. Нека особита милина, помешана и с тугом, обузима Србина слушајући ово певање и гледајући ове певаче. Два ђака су дивно представили познату причу „Срдан и Ранко“. Ђаци имају и свој тамбурашки оркестар. Певачк м хором ђачким диригира један ђак! Они су дивно певали и на освећењу дома.

На концерту је г. Пешић учит. дивно декламовао познато „Варваринско Поље“... да је на захтев публике морао поновити.

После концертног дела. била је ггранк;, на којој су се дубоко у ноћ низале једна по једна србска миера. Концерат је посетио епископ г. Шевић, Ант. Хаџић председник Српске Матице и народни првак г. Полит Десанчић, који су присуствовали и освећењу дома. Приход од овог концерта иде у корист учитељског дома, а био је преко 900 динара.

На, овој прослави и скушштини било је и 9 учитеља и учитељица из Београда као изасланици Учитељског Удружења.

Закључак

Ове учитељске тековине и установе веома су значајне по тамошње учитељетво. Оне су згодна места где се они прикупљају