Učitelj

" 520 УЧИТЕЉ

озбиљно је проучавало овај нацрт и трудило се да он испадне што бољи.

Окупштину су посјетили и три епархијска шк. надзорника и оба управ. учитељских школа из Пакраца и Сомбора. Из Пакраца је био и проф. Богдан Ђурђевић.

Шкопска изпожба

Колико је српско учитељство у Аустро-Угарску предано свом послу, види се и по томе, што је управа акционарске учитељске штедионице и штампарије овом приликом приредила лепу изложбу учила, на, којој се могло видети доста разних нових учила, сакупљених од тамошњих књижара, из Србије, Хрватске и Ческе, за све главне наставне предмете.

Ту је било и врло лепих ђачких и наставничких радова, и неколико учила хоја су сами наставници израдили.

Учитељска штедионица

Сад неколико речи о овој учитељској шлтедионици. Да бил српски учитељи у Аустро-Угарској могли добити што јевтинији и сигурнији зајам, и да не би приклањали главу пред сваким у нужди, тражећи зајам, основали су на акције свој новчани завод, који ради врло добро; за то њихове акције данас имају већу вредност од номиналне.

Основни капитал овог завода је 50.000 кр. Али сад имају кућу која вреди око 60.000 кр.

Штампарија и књижара

Али вредни и свесни значаја народне књиге и просвете, српски учитељи нису се само на овоме зауставили, него су пре 3—4 године купили себи и штампарију са електричним мотором; па затим отворили и своју књижару, у којима штампају и продају уџбенике, књиге и све друге штампарске радове. Штампарија им вреди 50—60.000 кр. а књижара преко 100.000 круна. Укупна имаовина овог учитељског акционарског друштва износи преко 250.000 кр. бев дома. То је засебна установа. Заводу дали су име свог великог школског организатора „Нашошевић“. И на овим установама ови вредни људи имају и лепа успеха и помажу просвећивање српског народа.

Све су ово врло поучни примери за нас.

Учитељски дом (Конвикт)

Круна српске учитељске свести, вредноће и истрајности јесте учитељски лом у Новом Саду, који је 6. о. м. свечано освећену присуству Њ. В. Пр. епископа бачког г. М. Шевића, варошког жупана, председника ошштине, грађанства и свих учитеља и учитељ“ ца.