Učitelj

Бо

БЕЛЕШКЕ 543

да су поједини министри почели расписима да закраћују учитељима и оно на шта им је Земаљски Устав дао право, као и оно на шта су им специјални закони, као слободним грађанима дали право.

Од свију расписа треба напоменути само један, којим се забрањује учитељима да уче ђаке за пријемни испит, а то се допушта нестручним ђацима гимназистима :!!

Дужности и права учитељска је тачно прецизирао закон, те стога овај члан закона треба да се измени у духу нашега доба и практичног живота у њему.

Пошто је наша компетенција за решавање ових питања народне школе (јер се овде предлаже чисто спољашње уређење наших школа): пошто ми ништа више овим ће тражимо, да оно што и наше учитељсто тражиш; и, пошто мислимо да смо овим напред изнесеним мотивацијама довољно обавестили Нар. Окупштину, то имамо част поднети Скупштини формалан закон о изменама и допунама у закону и нар. школама, а који гласи: -

Закон о изменама и допунама у закону о народним школама (од 1/4— ТУ — 1904 г.)

Чл. 1. Нов. чл. 13-шти да гласи овако;

Школе по селима и варошгцама подиже и издржава сваки округ. а по варошима саме вароши, како овај закон прописује.

Круг школске општине одређује Министар просвете.

Свако село или засеок мора се прикључити оној школи која му је најближа

Школа носи име по месту у коме је.

Чл. Џ. Нов чл. 14 ти да гласи овако:

За подизање и издржавање школа установљава се „специјални окружени чиколски трирев“, који ће се састојати из буџета појединих школа по селима и варошицама дотичног округа. Овај прирез неће падати на варошке општине.

Одобрени школски прирез (од стране Окр. Шк. Одбора) постаје изершан сваког 15. јануара, а разрез истога дужни су порески органи извршити до 15 фебруара. 8 Буџет сваке основне школе мора обухватити ове главније позиције:

1. Да школа откупи довољно земљишта за школско двориште и ђачко игралиште, а по селима и варошицама још по !, ектар земље за извођење практичних пољопривредних радова са ђацима основне и продужне школе. Производи са тога земљишта припадају наставницима.

Процеву земљишта вршиће Окружни Шк. Одбор, чија је пресуда одмах извршна.

2. Да се уносе довољне суме за зидање школе и свега што је са њоме у вези (како наређују правила о грађењу шко га од 18—11—1881. год. бр. 1360.), као и суме за оправке и одржавање свих школских зграда и ограда у добром етању.

3. Да се уносе довољне суме за зидање школе (и свега, осталога) и ономе селу или засеоку, које жели (због зимских непогода над ђацима) да се оцепе од дотичне школе.

4. Да се уносе довољне суме за намештај и учила по правилима реченим у 2-0] тачци овога члана, као и довољне суме за све уџбенике ученицима дотичне школе.

5. Да се уносе довољне суме на огрев школе, служитеља и наставника, где има стана у школи. Огрев се набавља у почетку године за целу годину.