Učitelj

и ба К 449

ЛИСТАК

ТРИ ДАНА У МОРАВСКОЈ.

—- ИЗВЕШТАЈ СА СКУШШТИНЕ САВЕЗА ДРУШТАВА У АУСТРИЈИ. —

Ш. По Моравској.

Још пре поласка на пут, у Београду, имали смо намеру да начинимо једну малу екскурзију по Моравској ради упознавања са уређењем школа и других просветних установа. Наш мили пријатељ и колега Хајни обећао је у свом писму, писаном пре нашег поласка Јови Јовановићу, да ће нас провести по неколиким селима и варошима моравским. И он је то своје обећање одржао, трудећи се да нам пут буде угоднији и кориснији, што му је сјајно за руком испало, на наше велико задовољство.

У среду 11. августа, око 9 час. пре подне остависмо дивно место Лухачовицу и кренусмо железницом. Као гости, моравских учитеља били смо: нас двојица из Србије, Станислав Новак из Кракова, Иван Стронски из Лавова, Марјан Јокимовски из Станиславова, Јован Буцмањек уредник учитељског листа „Ртарот-а“ (Застава) и Христа Травничкова учитељица из Брна. Као домаћини, који су с нама пошли да нас проведу, били су: К. Мразек учитељ у Напаједли, М. Хајни учитељ из Јанковице, Јосиф Крумхолц учитељ из Бистрице, Јосиф Завада учитељ из Добротица и К. Шилха учитељ из оближњег села близу Бистрице.

Моравска је један део земаља ческе круне. Она заузима простор од 22.222 квалр. километара, дакле нешто је мало мања од половине Србије, али на том простору живи око 2 и по милиона становника, што значи, да је већа насељеност него код нас. Од горњег броја становништва 729, су Оловени а 289) Немци, који су већином насељени у северном крају Моравске. Некад су, и ако бројем у мањини, Немци доминирали свуда, али их јеј пробуђена словенска свест потисла у најуже границе. Некад су немачке школе биле пуне и препуне ђака, а сада товаре са малим бројем. Од интереса је за српске учитеље да знају, како је јака, свест о сталешкој организацији код моравског учитељства, које кроз своју организацију ради и за национални напредак постизава велике успехе. У Моравској има око 2000 немачких учитеља; од укупног броја ческих учитеља само је њих 250 ван а 0750 у организацији (65 обласних учитељских друштава) са два часописа, од којих се врло добро уређује „Уујезшшк“, орган савеза, учитељскох друштава у Моравској. Ако организацију учитеља Моравској упоредимо са нашим удружењем, онда видимо, да је у Моравској 969/ од целокуппог броја учитељства организовано а у Србији само 4896! Жалосно — али је истина! Ну, још нам