Učitelj

|

СТЕЧАЈ

На основу одлуке Главног Одборо Учит, Удружења од 9. јан. т. г. Учитељско Удружење овим продужује стечај за израду Помоћница за читанке за сва четири разреда основ. школа, и то за сваки разред засебно. —

Ове ће књижице Удружење продавати у користи подизања Учитпељског Дома.

Како се по програму за основ. школе имају ученици-це основ. школа вежбати у читању и другиг књига сем читанака, то би ове књиге, које ће Учитељско Удружење издавати, пружале градиво које би имало да буде као допуна онога што, се чита у читанкама. Ово градиво треба да је охватљиво за децуа да одговара ступњу духовног развитка деце у дотичним разредим, да је што разноврсније садржине и уређено као что треба за чипанке.

Величина књига треба да је за млађе разреде у износу од прилике 5—6 штампаних табака а за старије од 7—8 штампаних табака.

Рок за подношење рукописа је 1. април тек. год.

Рукописи треба да се упућују под шифром на адресу: Главног Одбора Учит. Удружења — са спроводним писмом у затвореном ковериу, обележеним споља истим знаком који је и на рукопису.

Награде писцу примљеног рукописа биће одређена по свр. шеној распродаји књига пошто се одбију сви трошкови око издања и то тако да припадне 409, чисте добити писцу а 60 % Удружењу за подизање Дома. За остала издања по погодби.

Изашао је

НОВИ УЧИТЕЉСКИ ЗБОРНИК

од Ст. Станишића, учитеља,

који је по званичним подацима и одобрењу г. Министра тросвее од 8. октобра 18. год. ПБр. 17.021 приредио за школе и учитеље. У њему се налазе сви закони, правила и расписи за основну школу и учитеље, закључно до краја 1910 године, наставни програми, препоручене књиге и забележени сви званични прописи, који су раније важили.

Књига је велика 14 штампаних табака и стаје 2 динара. Како је мало штампана, част ми је јавити друговима, да похитају, те је набаве, пошто је, како мислим за њих врло потребна.

Новац и поруџбине шаљу се или књижари Рајковића и Ћуковића или писцу.