Učitelj

482 У ТИТ Е ЈБ

вању, као да би то била нека нова врста ђаволског мучења ! Не-

давно сам спавио у једном чикашком листу илустрован извештај о једној учитељској приправници, која је хтела попуњавати упитни табак о плакању деце, па кад је четрнаест дана узалуд чекала, она је вукла за уши свога братића, само да би добила грађе.

Готов сам да узмем ову ствар сасвим озбиљно и да отворено изјавим, да ми не бисмо имали довољно оправдања за таква истразживања, кад би се њима икада оштетио ма и мали број испитиване деце зарад опиштега добра. Кад би научни резултати били ма колико драгоцени. ипак би они били откупљени по врло високу цену. Боље би било да нам се обеси о врат воденични камен и да се утопимо у море, него да оштетимо малу децу овим путем. Ну у истини је ствар сасвим супротна. Најбољи податци прикуп. љају се љубављу и у намери да се благи утицаји родитеља или школа, или обојих, још појачају; сем тога не могу веровати да. би инетинкти, који су уопште гако истинити, овде били наопаки.

Љубав и проучавање баш се узајамно појачавају, а не сме. тају једно другом у области проучавања деце исто тако, као у области природних наука. Кад познамо и почнемо неговати педологију, онда ћемо бити бољи родитељи и учитељи, а не користити се њоме значи пропустити једну од најпречих дужности новога столећа. Ја сам добивао много стотина писама од роди“ теља, који ми већином изјављиваху захвалност на томе, што су педологијом дознали за многе ствари, које су од највеће важности за напредак њихове деце, и ја сам проводио доста. времена око испитивања психичких особина дечјих и око саопштавања резултата оним родитељима, који ме мољакаху за помоћ у погледу своје деце. Не могу веровати да сви ови људи имају наопаке инстинкте, јер хоће да испитују своју децу, или да они који ми изјављиваху захвалност то чињаху само стога, што је њихов дух. просвећен, или жели да то буде за рачун њихова срца.

Ја сам одабрао неких педесет задатака, који ми изгледају врло важни и истакнути, и при свем том може се само код једнога поставити питање о неугодности или штети при окупљању

података. Предузета, су испитивања о врло деликатним питањима;

али колико знадем, свагда су предузимате мере предострожности, које би морале задовољити сваког критичара, нека, би он био ма колико осетљиве или задорљиве ћуди.

Код већине мојих педесет задатака (о страху, љубави, подражавању, играчкама, празноверицама и т. д.) деца од почетка,

пр ан