Učitelj

ПЕДОЛОГИЈА И ВАСПИТАЊЕ 485

уображени другови, извесни говорни облици, изјаве гњева, играчке, бауљање, понеки бројни облици —- овеи многе друге ствари могу се само у детињству проучавати, јер оне ишчезавају, слично ру-: диментарним органима, још пре зрелости. Међутим оне обухватају дубока питања, која су непозната психологу, који се занима само животом одраслих. Развиће и доцније опадање ових појава као да су подстицај за растење најближих виших подобности, које их потискују. Овде имамо многе проблеме, занимљиве за упоређивање. Генетичко становиште је стога посве друго; оно укршта, све резултате исихологије одраслих лица, засноване на самопосматрању. По моме мишљењу, ово је гледиште опширније него ли логичко или ма које друго.

Стога је јасно што сам тврдио: да се данашња психологија одраслис мора пошминиим генећацакој, од прилике као што су строго ограничене феле у биолога пре Дарвина доцније замењене и сједињене вишим појмовима развића. Ја сматрам да је тумачење ствари развићем нешто више него ли логично тумачење. Наше, на самопосматрању засноване методе су ограничене и дају само блед отисак много важнијега откуда и куда; Утврђивање правих низова открића, који прате устопице познате психичке чињенице и токове до његових ранијих и нижих облика, указујући нам правац развића, може се назвати идеализмом истинског прорицања. Тим се задобива метода, која може и у етици да потисне идолопоклонство мистике. Са овога гледишта је постанак мишљења у детињству много важнији проблем, него ли налазак појединих објеката савнања у зреломе духу. Доиста, је ред развића, уопште, исто тако важан проблем као и логички ред, а за неке сврхе је први још важнији.

Веома су занимљива опажања на деци она, која показују њихове карактеристичне недостатке, мане, заблуде и незнања. Тако н. пр. преметања гла:ова у деце бацају јединствену и драгоцену светлост на промену самогласника, гласовне законе, дијалекте, као што су доказали професори Траси, Лукенс и Грант. Типске погрешке што их чине деца при закључивању, помажу нам не само разумевању и савлађивању понеких сметња учењу, него нам јогл тумаче и порекло многих уобичајених обмана и празноверних мишљења. Подобности и неподобности дечје указале су нам на једну од најбољих новијих метода, како ће се занимати бројевима и геометриским сликама. Дечји цртежи, њихове празнове-

рице, њихова прва настава у сликању бојама, његова опажања и 28%