Učitelj

440 У ЧИ ТЕ ЈБ

доба, када се могу разни предмети најпробитачније саопштавати. Ми ћемо ускоро имати кравуље за године, када достижу врхунац многи од главних интереса, а када они опет почињу опадати. То ће нам дати могућност да тачно наведемо, које треба да буду претходни, а који потоњи предмети наставе, т. ј. кад се може предавати наставно градиво без усиљавања, не пропуштајући освештани тренутак највеће примљивости и подобности дечје.

У добре стране педологије, али ипак узгредније, спада и нова спона, која се замеће између школе и дома. Наставник, који не сматра више своје ученике као лутке, распоређене по групама и разредима, већ као слободне јединице са везом симпатије између свога и њихових срдаца, пожелеће да дозна барем нешто о животу својих ученика на дому и да се споразуме са њиховим родитељима. Отуда су потекле врло многе и различите организације, као педагошки клуб директора Душна у Бруклину, или удружење матера у Дешроа, у Мизигену, које се једанпут недељно скупљају у школи, после предавања. Даље се множи број учитељица, које примењују методу посматрања поједине деце и прилагођивања према личним разликама. Педологија одобрава, ову методу, појачава је и тежи да службу наставничку учини скупоценијом и у финансиском погледу.

Друга је добра страна неговања педологије та, што се донекле почињу рушити преграде између појединих врста школа, тако да могу заједнички радити на истим задаћама учитељице забавиље и универзитетски професори. Најбоље је још од свега можда то, што ће породични живот са повише деце бити занимљивији и већма жељен. Доиста је проучавање деце један део великог културног покрета, који је обележен новом љубави према наивном, спонтаном и неизвештаченом, као и тежњом да се дозна првобитно и оригинално у човечјој природи, онако како извире свеже из првог извора. Једна истакнута теорија уметности наглашава, да, је највећи недостатак свих уметничких производа у испољавању неког свесног плана, а да се највиши степен естетичког уживања постиже тек тада кад се успе да песма или слика буде производ несвесне, мање више заносне творачке снаге, као код највећих духова, а без обзира на успех. Исто тако приметићемо га у детињству, да ту имадемо у његовим мислима, осећањима и нагонима такве чудне појаве, које нам казују да су свет и човечја природа до сржи здрави. |

Још више; у целом сплету културе и занимања модерног