Učitelj

442 у ти те Љ

кад би знала да протумаче своја права. У понеким европским градовима, н. пр. Анверџ, такве књиге издаје општина, и оне се воде за свг време школовања. Ту се налазе месечне оцене кроз школске године, као стално сведочанство за напредак детета и његову способност.за прелазак. Школски лекар бележи ту своје савете и своје податке; родитељи додају кадшто своја тумачења, а покадшто све то допуњава антрополог или педолог, тако да се добива веома драгоцени докуменат, који може бити сваком детету од помоћи при избору позива, јер му указује на његове слабе и јаке стране.

Један од најважнијих периода, како у практичном тако мо научном погледу, је доба младости, пролеће живота, када душевност претрпи прави препорођај, када дете у нормалним при. ликама прелази од егоизма ка алтруизму, када се индивидуа лагано потчињава раси. То је најсудбоноснији период живота, пошто од тога зависи цивилизација, да ли ће се завршити или спречити ови непоуздани завршни периоди, који човека највише разликују од животиња. Кад се суштина ове периоде схвати и када се њеним потребама одазовемо, тада ће бити потребне најрадикалније педагошке промене у нашим средњим и великим школама. Ове расе, било дивље, било цивилизоване, признале су овај ступањ младости. У извесном смислу васпитање пошље доиста тек овде, па се проширује на више до универзитета, а на ниже до дечјег забавишта, од прилике у истој мери, у којој цивилизација напредује. Са гледишта највиших биолошких закона, доба младићско је златно доба живота. Подобности тела и душе достижу овде свој врхунац, а човечја раса подмлађује се свагда у младићскоме добу, јер се тек на овом ступњу појављује пупољак надчовека.:

С немачког

Петар М. Илић,

1 Напомена. У овој расправи Хол побија поглавито Минстерберга, професора психологије на Харвард-универзитету, који не полаже много на психолошко знање учитеља, већ све оставља педагошквм такту и педагошком искуетву. — ТЕ МИ.