Učitelj

АМЕРИКАПСКИ МЕТОД ЧИТАЊА, ПИСАЊА 451

американске школе, која не познаје дикшарање, упоредно проучавање метода правописа које је извршио немачки педагог Ла, све то скупа узето довело је до убеђења, да је дикфирање рђаво средство за обучавање правопису.

Да оставимо, за сад, на страну американску школу, па да наведемо оне резултате до којих је дошао Лај при упоредној оцени метода правописа. Оглед је био извршен са 3000 ђака немачке народне школе. Да би сву децу ставио у једнаке услове у погледу њиховог познавања речи, Лај је сам, из појединих слогова, сковао нове речи, које су без икаквог садржаја. Јер, да су огледи вршени са речима, које имају одређени садржај, могло би се десити да су неке од тих речи познате неким ученицима, друге речи другим ученицима и т. Д. и тада би било врло тешко пресуђивати о резултатима експеримента ; овако пак, како је Лај поступио, све су речи нове и ученицима непознате.

Ученици су били подвојени на неколико група; у свакој групи био је известан број ђака из свих разреда; са свима разредима сваке групе вршен је један исти посао. Вежбања по групама вршена су овако:

Пџва група. Учитељ пет пута узастопце гласно изговара низ речи; ученици слушају са затвореним устима. Затим ученици пишу продиктоване речи на памет. Листићи се скупе, провере, израчуна се проценат погрешака на једног ученика. Нашли су да је тај проценат 3,04. ;

Друга група. Ученици шапатом понављају речи, које учитељ изговара. па. онда пишу. Проценат погрешака на једног ученика је: 2,69. | с

Трећа група. Ученици гласно изговарају речи, које учитељ диктира Проценат погрешака је на једног ученика: 9,25.

Четврта група. На таблу се изнесе велики картон са исписаним речима које ученици четају ћутећи; картон се скине и ученици пишу речи на памет. Проценат погрешака на једног ученика је: 1,22.

Пета груша. Исти оглед само што сад ученици шапатом читају речи. Проценат је: 1,02.

Шеслаа група. Исти оглед само што ученици читају гласно. Проценат је: 0,95.

Седма група. Ученици неколико пута преписују речи са прегледаонице која је пред њима изговарајући их шапатом : прегледаонице се склањају и ученици пишу на памет. Проценат је: 0,54.

Сад да разгледамо које су то чињенице што условљавају поступно повећање успеха и чине да је ученик све више и више ортографски писменији.

Ученик | групе могао је при писању речи да се управља једино утисцима слуха; он је писао „диктанд“ у његовом грубом облику — нагађајући, те је учинио 3,04 погрешке.

Ученик [ групе помагао се, сем утиска слуха, и органима за говор, он је шапатом понављао речи гонећи мишиће органа за

29%