Učitelj

452 УОЧ МГ ВОЈБ

говор да се крећу. Важност овога новог фактора при памћењу биће нам јаснија ако се сетимо овога: кад одемо у непознати град, онда првог кога сретнемо замолимо да нам покаже кућу г. Н. Он нам, на прилику, рекне: две улице право, па онда окрените лево и уђуте у трећу кућу с балконом. Захваливши се непознатоме ми се упутимо показаним улицама и у себи лаганим шапатом понављамо речи непознатога; да бисмо боље запамтили оно што смо чули ми позивамо у помоћ покрет органа говора. И ако нас изневери оно што смо добили органом слуха онда станемо и шапатом почнемо понављати речи које смо чули, и гласне везице, које су учиниле читав низ сажимања у извесном реду, при обнављању ланца сажимања, поновиће их. Помоћу тога фактора ученик друге групе и био је ортографски писменији од ученика | групе. Из тога излази овај закључак: кад диктирате, терајте ученика да шапатом понављају ваше речи.

Оглед Ш групе разликује се од огледа П групе само тиме, што ученици гласно понављају оно што им се диктира. Овде је покретање органа за говор јаче па стога је и памћење јаче; зато су ђаци треће групе писменији. Закључак је овај: диктирајући гоните ученике да гласно понављају оно што им се диктира.

У основи огледа прве три групе, као што смо видели, налази се посматрање или опажање слухом.

Прелазећи на огледе идуће три групе видећемо јако повећавање успеха:

Ученик ТУ групе, при памћењу, управља се: 1) утисцима вида, бојама, 2.) утисцима од покрета очних мишића при посматрању облика писмена. А пошто се утисци вида, поткрепљени овде покретима очних мишића, одликују највећом стабилношћу и ја: сношћу, онда је повећање успешности писања сасвим разумљиво. Закључак је овај: старајте се да вам ученици што чешће посматрају ортографски правилно писање.

Повишење успешности у У и МГ групи не треба објашњавати — у њима су суделовали и органи говора.

Поредећи сад огледе прве три групе са огледима МУ, Мим1 групе, може се констатовати ово: ученик, који се при писању управљао утисцима добивеним видом, ортографски је писменији од ученика који се при писању ослањао само на утиске добивене слухом.

Прелазећи на оглед УП групе видећемо највећу успешност, па, дакле, и највећи ступањ писмености; стога је интересанто видети, помоћу кога се фактора може објаснити та успешност. С једне стране видимо оне исте факторе, на које смо наилазили и у последња три огледа; утисци боја добивени видом, утисци од по. крета ока, утисци добивени кретањем органа за говор. С друге, пак, стране наилазимо овде на нови фактор — на ушиске об по“ крефа руке, који се проверавају утисцима вида.

Нисмо намерни да овде говоримо о моторном памћењу и његовој важности у психичком животу. Али да би смо колико то-