Učitelj

454 ј УЧИТЕЉ.

Христ. Станковић, учитељ.

ПИСМЕНИ САСТАВИ

У основној школи:

Т део.

Писмени састави су најглавнији и најважнији део из наставе српскога језика. Они су огледало не само писмености, већ и индивидуалности и душевне подобности ученикове.

Писменим саставима је циљ: да се ученици науче да самостално и правилно исписују своје мисли.

Писмени састави снажно утичу на образовање духа и буде у ученика све његове душевне моћи. Хердер каже: „Човек треба да се вежба у писању, јер оно оштри ум, исправља језик, развија идеје и буди душу“.

Писмени састави су од огромне важности по ђаке у основним школама. Тако:

1. Они одстрањују од ученика: расејаност, немар и непажњу, те у највећој мери развијају интересе и саморадњу и постају права душевна гимнастика.

2. Они у ученика развијају тачност и јасноћу, како у схватању, тако и у саопштавању задатог градива.

3. Они снажно помажу наставу српског језика, па и сам говор, јер у колико ученик буде бирао згодне речи за представе у толико ће и саме реченице правилниге исказивати и исписивати, чиме се ученик вежба у правилном мишљењу.

4. Они знатно помажу схватање осталих наставних предмета, који се помоћу писмених састава утррђују и проширују, те се тиме утврђује и проширује и целокупно знање учениково.

5. Они утичу на образовање моралне воље и моралног карактера, јер ученик, вежбајући се у правилном мишљењу, он се истовремено вежба у правилном, логичном и лепом расуђивању, затим у тактичности, одмерености и марљивости, како у говору, тако и у целокупном његовом раду. И

6. Они у највећо) мери спремају ученика за његов доцнији живот, да се у животној борби може боље и лакше наћи и дау тој борби не подлегне.

»

Писменим саставима је колевка Немачка.

Ако се обазремо за часак на прошлост, у намери да потражимо прве почетке писмених састава, наићи ћемо на њих у сре-

1 Ова расправа, заједно с другим делом (Упуством), читана је пр. гојине на редовном састанку „Друштва Учитеља Беогр. Колубаре“ у Лазаревцу и том приликом Друштво је решило: да је писац оштампа у дружинском органу „У читељу“. ~