Učitelj

ПИСМЕНИ САСТАВИ 469

Напослетку, наставник треба да нареди ученицима, да сами смишљају реченице, најпре просте, па развијене и најпосле сложене. СОмишљене реченице да саопштавају наставнику, па, по његовом одобрењу, да их напишу у својим књижицама.

Овим је завршен рад писмених састава у 11 разреду.

ЈУ Исписивање наученог напамет.

У ГУ разреду: Пре него што се пређе на ову врсту вежбања у ТУ разреду, наставник треба с ученицима да понови, прошири и утврди припрему, коју су учили у Ш разреду. То утврђивање припреме треба да траје један месец (септембра).

Исписивање је врло важна врста вежбања, јер се њоме по. чињу ученици остављати сами себи, те се код њих почиње развијати саморадња, која је крајњи циљ писменим саставима. У досадашњим вежбањима ученици су, уз припомоћ учитељеву, утврђивали правилност дотичне реченице, па су је тек онда писали. У овој пак врсти почињу ученици сваки за се мислити и своје знање исписивати.

Ова вежбања треба да стају три месеца: октобра, новембра и децембра.

Ученици треба најпре да исписују просте, па доцније разгранате и сложене реченице, којих се могу сами сетити, односно које знају на памет. За ову врсту вежбања у почетку најбоље су пословице и мудре изреке, које су ученици научили напамет. После долазе кратки прозни чланци: причице и басне, или у стиховима, које су за тај циљ ученици раније напамет из читанке научили.

И овде наставник треба да обрати озбиљну пажњу, да ученици у писању не брзају, јер у хитрини ће више грешити. Тако исто не треба допустити ученицима, да један од другог гледају и преписују, већ им треба казати, ко од ученика нешто не зна или не уме, да дигне руку и слободно упита наставника о томе.

Кад ученици хоће да напишу какав чланак, напамет научен, треба их навићи да увек, пре но што почну писати размисле: коју ће реченицу прво да напишу, а која долази после ње. Затим да размисле: колико у тој реченици има речи, да не би по две саставили у једну или од једне направили две; да ли има каква реч, која се мора почети великим словом и да ли треба, где да се метне какав интерпукциони звак.

Наставник треба да упути ученике, да своје реченице, чим их напишу, прочитају и виде: јесу ли правилно написане или нису; ако нису, да нађу грешке, па да их сами поправе. Ако не умеју грешке поправити, треба да дигну руку и питају наставнике.

М Прерађивање. Ова врста вежбања треба да траје такође три месеца: јануара, фебруара и марта у [У разреду.