Učitelj

у

410 „учитељ

На првим часовима ових вежбања наставник треба да нађе какве познате, кратке приче или басне, које су лаке и занимљиве садржине. Ако ученицима није била дотле позната каква, прича, наставник ће им је лепо и лагано испричати,. Затим ће наставник тражити од ученика, да је и они 2—3 пута испричају. Онда треба ученике упутити, дату причу изложе писмено. Да би ученици могли то постићи, наставник треба, нарочито у почетку ових вежбања, да за сваку реченицу стави питање ученицима, да би се они дотичне реченице могли сетити и тачно је одговорити. Чим ученици прву реченицу тачно изговоре, треба их питати: да ли има у њој која реч, која се мора почети великим словом и треба ли где у њој ставити какав интерпукциони | знак 2 Кад се и то утврди, наредити ученицима да ту реченицу тако напишу. Тако се поступа и са свима осталим реченицама.

На доцнијим часовима наставник треба питања за све реченице заданог градива за писање да напише на табли и нареди ученицима, да одговоре на стављена питања напишу у својој књижици, пишући Ре епину за реченицом по реду написаних питања.

На последњим часовима ученици треба сами да излажу садржину задатог чланка, без постављених питања.

Најбољи извор чланака за ова вежбања треба да буде ученичка читанка. Ну, сем прича и басни, за ова вежбања могу лепо послужити и описи каквих познатих: вештачких, природних или географских објеката, тако исто могу послужити и кратке биографије псториских и религиозних личности. Али, да би ученици могли тачно и сви подједнако излагати написмено задато градиво, наставник треба, нарочито за прва оваква вежбања, да напише поредак, кога ће се ученици при писању држати. Тако:

а) за вештачки објекат поредак јесте: појам, величина, делови, разне врсте, употреба ;

6) за органски природни објекат поредак јесте: појам, величина, од чега је, опис делова, начин живота, размножавање, корист или штета, врста;

в) за неорганске природне објекте поредак јесте: појам, боја, укус, мирис, тврдоћа, тежина, промене (ва ваздуху, у водимну ватри), посебна особина, добијање, корист, врста;

г) за географске објекте поредак јесте: положај (границе), земљиште, воде, биљно и животнњско царство, становништво и његово занимање, главна и знатна места;

д) за биографије историских религиозних личности поредак јесте: место рођења, родитељи, детињство, младићство, рад, за» слуга, смрт, признање (слављење).

При бирању градива за писмеке саставе, како за ова вежбања, тако и за сва остала, наставник треба увек да има на уму: да сва ова вежбања иду упоредо са другим (осталим) наставним предметима; предмети вежбањима дају градиво, а вежбања њих помажу, чиме се помаже и одржава концентрација.