Učitelj

416 УЧИТЕЉ

а наша основна настава хоће да ствара људе извежбајући њиховне умне способности

И стога дидактика мора уместо силогизма применити теорију умозакључивања у настави, помажући тиме развиће умне активности у ученика.

Потреба логике, појимања, расуђивања, закључивања у настави — јесте — идеал, коме лик предавања може у току времена више или мање приближити несавршене умове наших основада. Учитељи народних школа треба да обрате пажњу „на то, да уче. ник јасно схвати суштину наставног предмета, помажући му да до ње сам дође, помоћу расуђивања и закључивања. Суђења дају могућности ученику, да преобраћа појмове простије у сложеније (синтетичка суђења), а анализирањем њихове садржине добива могућност да их изражава и згодно употребљава (аналитичка суђења).

У сваком асимилационом процесу наставног градива анализа, и синтеза (раздвајање и спајање) находе се у узајамном односу, те и у сваком аперцептивном акту за време наставног тока морају следовати једно за другим. Предавањем се мора обратити пажња на то, да се субјективна и објективна страна знања развијају упоредо и ист.времено једна за другом.

Поступати тако у настави значи излазити на сусрет пвихолошким захтевима савремених резултата на том пољу; значи имати сажаљења према пситичкој природи ученика, која се преотерећивањем многим знанима паралише данас у основној школи. Претерана брига о интелектуалном развићу наших ученика опасна је, пошто и биљка од сувишног заливања угине.

По др. В. А. Лају.

Лаз. Леровић, проф. Београд.

МИСЛИ

ПОЗНАТИЈИХ ПЕДАГОШКИХ ПИСАЦА О УЧИТЕЉУ И ЊЕГОВОМ ДЕЛАЊУ У ШКОЛИ И ДРУШТВУ.

МОРАЛНЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ ОСОБИНЕ УЧИТЕЉЕВЕ.

А) Моралне особине.

Франке: Учитељи не смеју заборављати да ће у толико више задобити власт над срцима дечијим, у Колико се више одликују екромношћу, смиреношћу и поступају очински. На тај начин они препостижу речју оно, што други достижу сувишном строгошћу.

Д-р Шушце: Деца персиских царева васпитавала су се на особити начин. Персијанци су веровали, да један васпитач не може владати свима савршенствима, која треба да има принц,