Učitelj

Т

мисли 41

зато су бирали четворицу, од којих је један био најпаметнији, други најправичнији, трећи најумеренији, а четврти најснажнији. Царски је син дужан био имати све ове четири особине, зато су их и његови васпитачи дужни били остварити.

А зар хришћанска деца, као деца Божја, не морају бити васпитана у мудрости и правди, умерености и духовној јачини“ Зато је и хришћански васпитач дужан владати оваким особинама. _ Он треба да има, мудрост овго, која пре свега треба да је целомудрена, затим мирољубива, кротка, поверљива, пуна милосрђа и добрих дела, нелицемерна. Он, који је оправдан у Христу, мора бити справедљив у животу. Мора да је умерен и уздржљив, а уз то и испуњен светом издржљивошћу у борби са злом за добро.

Васпитач треба да је мудар, праведан, умерен и јакну вршењу својих васпитачких дужности. Мудрост у васпитању избија, отуда, штто васпитач јасно појима циљ васпитања и уме да се користи потребним срествима како треба. Праведност у васпитању изражава се у томе, што васпитач не захтева од деце више, него су она кадра урадити према својој снази, као и у томе, што им награду или казну строго правилно одређује. Умереносш васпитачева избија из опрезности према самом себи, у савлађивању самог себе у време љутње или узрујаности, нарочито при избору педагошких срестава за исправљање. Умереност захтева стрпљење, којим се сносе дечији изгреди (уШа оефаба) вршећи ону апостолеку : „ми силни, дужни смо носити слабост нејаких“ ; најпосле васпитач треба да је снажан, а под том речи разумемо наду на Бога, те да у свима тешкоћама службенога рада окреће свој поглед на небу. Ко због слабости или из бојазни гледа кроз прсте на разне рђаве навике дечије, било из недостатка моралне снаге у тежњи к цељи, било због тога, што му не иде у рачун да навлачи на себе мржњу родитељску — тај не може бити васпитачем. Васпитач треба да памти реч „Буди јак у Господу и у сили јачине његове“.

Блаку: Добро је, носити у себи висок идеал живота, који ће бити изражен у живом и енергичном облику. Празноверни људи носе на својим прсима неку амајлију, а ви носите у срцу вашем ризницу светих речи. и бићете боље наоружани против зла него какав сличан монарх иза безбројних копаља својих телохранитеља. Таквих ће те речи ви наћи на више места: у светим књигама Инда, код Платона, код Епиктета и у Старом и Новом Завету.

Шлајермажер: Ова се тајна васпитања састоји у љубави и истини. Ове, што је извештачено, неискрено и неправедно, истиче само из нечисте савести.

Келнер: У колико се лепше уме учитељ опходити с децом и показати се у њиховим очима као чињеница вишег реда, у толико ће се деца срећнија осећати у његовим похвалама, у толико ће осетљивије бити за њих његово укоравање, у толико ће, најзад, јаче дејствовати сваки васпштни утицај. Али тешко оним