Učitelj

494 УЧИ ЊЕ Вер

П. Посматрање и радови у остави. Како се чува поврће. Радови и узимање из оставе. Куповање поврћа. Цене записивати.

Ш. Посматрања у кујни. Готовљење поврћа, радови при том. Употребљавање појединог као зачина. Промене при кувању.

Предавање. Именуј варива. Грашак, пасуљ, сбчиво. Саставни делови. (Види таблицу !) Цене 2

И од варива се справља лако сварљива храна.

Именуј зелен! Она садржи врло мало беланчевине скроба, али сразмерно много крвне соли и пре свега воде, која нам је у великој количини потребна. Какве опасности могу да наступе од ове хране» Могу се по некад помешати са отровним биљкама. На пример» Дивљи першун може се помешати са добрим першуном. Зато је потребна опрезност. На који се начин може зелен оставити за зиму. Сушењем, кувањем.

9 Печурке.

Посматрање џ задаци. Деца морају, кад се год може, прибирати и изучавати печурке. Вешто упуство о гливама и отровним змијама, од Д-р Радића, биће, ако учитељ није довољно искусан, од помоћи, да се упозна с овима.

, [2 Посматрање у шуми.

П. Печурке на пијаци. — Готовљење у кујни. — Чување.

Предавање. У природним наукама је размотрено, да су печурке добра храна, Оне садрже више беланчевине од зелени. Какве велике опасностир — Како ћете се сачувати (Прочитај наведено дело од Др-а Ђ. Радића).

10. Воће.

Посматрање ч задаци. 1. у врту. Радови на воћу. Сађење дрвета. Калемљење. Привезивање. Чување од штеточина. Разграњавање. Берба воћа. Утврдити недељним посматрањима промене на плодовима. Тачно посматрати. Посматрања записивати-

П. У остави.

ШП. Воће на пијаци и код трговаца. Посматрати врсте. Разликовати. Промене у годишњем добу.

ТУ. Воће у кујни и на столу. Јело од воћа, радови при го. товљењу овога. Промене при кувању и спремању. Сушење воћа. Компоти.

Само воће не можемо сматрати као храну. Које врсте пло: дова припадају воћуг — У ком случају воће може бити опасно Ако још није зрело. Какве последице > Грозница, повраћање.

П. Шећер.

Поновити оно што је казано у природним наукама о шећеру и шећерној репи.