Učitelj

ИЗ ШКОЛЕ ПИ ЗА ШКОЛУ 491

јака беланчевина, органска беланчевина и циркулирајућа беланчевина. Понови што смо казали! Беланчевини служе за образовање телесних органа ми својим хемијским распадањем за образовање топлоше и снаге.

8. Какав значај има маст Маст садржи исте саставне делове као и беланчевине, само нема азота, зато не може послужити за образовање правих телесних органа. Али има особину, да се брзо распада у телу као беланчевине. Дакле> Ђ. Распадањем масти образује се топлота и снага. Уч. У колико се може тиме да уштеди беланчевина» ЋЂ. Кад се маст распада, онда се то не дешава са беланчевином. Уч. каква је последица тогар Може више беланчевине да се употреби за образовање крви мишића и крвне системе. Дабоме, човек мора дневно да поједе 200 грама масти, ако хоће тиме да образује потребну телесну готовину. Али толико нико не може појести и сварити. Зато се мора узимати и скроб и шећер.

8. Какав значај имају скроб и шећер 2 Уч. Задатак ове хране је сличан задатку масти. Даклег Ђ. Скроб и шећер не могу образовати телесне делове, али се лако распадају и образују топлоту и снагу. Уч. Дакле» ЊЂ. И они уштеђују беланчевину за телесну грађу. Уч. Шта изводиш из тога што се они чак и од масти лакше распадају Ђ. Они спречавају (уч. разуме се, само делом) и распадање масти. Уч. Каква је последица тога за телор Ђ. Маст се може задржати. Уч. Је ли то потребно» Ђ. Да, јер маст служи за заштиту многих телесних делова, спречава у понеким случајевима трење. Уч. Скроб ће, као што смо видели, при варењу прећи у шећер. На супрот томе, што је једном човеку потребно око 250 гр. дневно таквих материја, налази се шећер у телу у сасвим малој количини. Значи, да се скроб и шећер прерађују. Они су, дакле, за образовање снаге нарочито важни.

4. Сличан је значај лепљивих саставних делова хране. Они се пре свега налазе у везивном ткиву, у рскавици, у костима. (Свињске кости, ноге, пиктије, телећа глава садрже много лепка).

5. Какав задатак имају крвне солиг Уч. Оне не служе за образовање топлоте и снаге, али су потребни саставни делови многих телесних услова. Гвожђе, које смо ми навели, јесте особито важно за крв. Ми ћемо о томе још имати да говоримо.

6. Какав задалљак има вода2г Уч. Она сачињава главни саставни део нашег тела, следствено мора се и у храни садржавати. Осим тога постоји шта више и пијење за велики део воде. На који начин тело само објављује после ту потребу 2 Ђ. Осећајем жеђи. -

7. Какав задатак имају зачини Они утичу, као што знамо, на мирис и укус. Надражују живце за укус и учине да се потребна пљувачка за варење довољно одлучи. Незачињено нам јело не прија, чак нам је неугодно. Преко мере зачињено, разуме се, врло је штетно, пошто отупљује живце.

Учитељ 82