Učitelj

508 У ЧИТЕЉ

учимо о белушку, о гвожђу, о сумпору, о каменом угљу, о живи о тшопломеру, о Познавању '"човечјег Тела, разуме се све помоћу очигледних средстава,

Пролетњи и летњи излети.

Опет смо у најближем селу. Деца се познају са првим пролетњим радњама, на основу чланака из П разреда: Село, Сељак. Посматрају копање баште, калемљење воћака. Идемо за тим на пашњак, и деца гледају чобане и стада. Чланак је за ово из ЈУ. разреда: Славуј и кукавица.

Ево нас опет у винограду. Деца гледају радове око лозе. Разговор се води о ваздуху, и деци се каже, да је ваздух на висинама хладнији, а у долинама топлији.

у сепу

Дошли смо код једног домаћина, који има доста стоке. Старији ђаци посматрају и упућују се у начину храњења и поступању са стоком, а ученици |. разреда слушају: Чланци за П-ги , разред јесу: Верна крава, коњ и бик, пас Даље, водимо децу у млекарник и показујемо им млеко, и све, што се од њега израђује.

У врту

Нарочито их водимо у врт, због млађих разреда, да виде развијање биљака и рад у врту, у пролеће. При овом посматрању деци бивају јаснији чланци из П. разреда: У врш, у воћњаку и градити. Показујемо им посејане биљке и оне, које су изникле. Ево нас, код бреговита предела, да нарочито упутимо млађе ђаке шта је брежуљак, долина равница разне врсте земље и обични минерали. -

У пољу и на пивади

Посматрамо пролетње орање и сејање. На ливади гледамо, како се биље буди из зимског мртвила. За орањем иду вране и шеве. Казујемо, зашто оне то раде. После смо ишли на ливаду, чисту и лепу и видели, како на њој трава напредује.

У шуми Деца весело посматрају улисталу, зелену шуму. Ми их потсећамо, како је то све изгледало у јесен. Како су многе птице биле отишле, и животиње се посакривале, како је зими било све мртво и пусто, а како је сад, све наново оживило. Идемо са њима и показујемо им разно шумско дрвеће, како се оно разликује по кори и лишћу. да тим говоримо о шумским животињама.

На бари

И бара је место излета. Та, чланака о жабама има у свима читанкама, а деца ће радо видети и где ти становници живе.