Učitelj

Из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 509

Осим тога, она треба да знају, да у бари осим жаба, живи и пуно других животињица, да бара заудара усљед тога, што вода не отиче, и да је због тога она нездрава. Уз то ће деци бити разумљивији чланци из П. разреда; Две жабице; из ПП: Патак ч жабе, жабе; из ТУ. разреда: магарац “ жабе:

На реци.

Дошли смо реци. Основ су нам чланци, из П. разреда: Пофочић, Извор. Поток и река. Осим тоге казујемо, шта је: корито, лева и десна обала, извор и ушће; шта је муљ и шљунак, каква, је корист од реке, како по њој плове лађе, како тера воденице, како од ње постаје магла, роса, облак, киша. Казујемо дану њој живе животиње, а особито рибе. Посматрамо справе, којима се рибе хватају. Посматрамо рибе, по могућству живе, или на слици.

Лето.

У лето ћемо отићи у шуму, да се упознамо са даљим развитком исте. Показаћемо, како се услед иструлелог лишћа и грања ствара земља црница, која је добра за ђубрење башта. Показаћемо и које тичје гнездо, и обратити пажњу, како га је тица лепо начинила, и како та гнезда деца не смеју дирати. Објаснићемо том приликом шмелу и бршљан као готованске биљке. Говорићемо опет о шумским животињама.

Брдо Изабрали смо повисоко брдо, обрасло шумом, али отворено, да је видик јасан. При пењању деци смо показали, шта је подножје, страна и врх брда. О брда су показивали стране света и лепоту видика и околине. :

Пети упољу

Деца су изашла у поље и разгледају већ зрело жито. Чланци из П. разреда: жишпни класи, моба, жетва, морају им бити много јаснији. Они сами разликују боље жито од лошијег. Гледају, како се жито жање, веже у снопове и дене у камаре. На основу чланка из П. разреда, Косидба, они посматрају на ливади, како се трава. коси и сено скупља.

Под планином

Овде смо изабрали место, јер има понајвише биља и животиња, што ће деци олакшати у чланку за ЈУ. разред: Биље у Србији. Тада су нам деца разликовала животиње, тице, разне врсте руда и земаља. итд.

И завршујући овај и сваки излет, ми се враћамо певајући веселе песме и славећи Творца небесног, који нам је природу украсио свима даровима и лепотама, а нама у срце усадио љубав, да је волимо и да јој се дивимо!.