Učitelj

ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ал

је да говоримо о школи и нашим наставницима, јер су нам остали у светлој успомени, која никад неће потамнети. Зато јако осећамо свако добро или зло, што се деси школи или нашим наставницима. Ви сте нам били живи пример како треба своје ученике волети, како се с њима опходити, како бити благ и строг њихова добра ради. Све што је лепо од Вас смо научили, а што је најлепше: волети своје ученике.

Љубав према ученицима сродила нас је с њиховим родитељима, те су се они приближили нама и помажу нас и у оном што смо од њих са зебњом очекивали. Па ипак ја страхујем да ли ћемо Вас ми, Ваше ученице, задовољити својим радом, јер успех не зависи увек од нас. Али сам сигурна да ће Вас наша велика љубав ка учитељском позиву одушевити јер то је плод Вашег рада, то сте Ви од нас очекивали и вазда желели.

Учитељица сам седам година. Пре три године провела сам у у Крајини. Радила сам и у продужној школи. Радом у овој школи била бих задовољнија, да сам била вештија у домаћим пословима. Учитељицама је дужност да у овоме утичу на женски свет ван школе. |

Миого ми помаже што имам мало знања из хигијене што познајем неке болести и знам како се лече. Многима помажем саветом, а особито мојим болесним ученицима. Ја их обилазим и дајем лекове по лекаревом упутству. Врло сам задовољна што сам своје ученике навикла да се редовно умивају и чешљају, јер то је велики успех за овај крај.

Друге три године провела сам у лепом, врло живописном месту на граници између крушевачког и чачанског округа. Село је моје између огранака Копаоника, Жељина и Гоча. Шуме, ливада, бистрих планинских потока у изобиљу. Школска зграда је лепа, поред саме реке Расине у долини. До школе је судница, а сеоске куће растурене по брдима. Деца долазе из 15 засеока, путујући свако јутро и вече по 2—8 часа. А кад настану хладни дани школа се протвори у интернат. Тада настану најзанимљивије вечери.

Преко дана деца су у школи, а после у кујни, где сама спремају вечеру под мојим надзором. Нико не сме вечерати док ја јело не опробам. Посматрајући како слатко вечерају, често пута ја се понудим да будем гост на вечери, што она с радошћу приме. Тад их поучавам реду при јелу; или, ако би било каквог сиромашка који сем хлеба нема ништа друго, утицала бих да братски са њим поделе.