Učitelj

72 уши те љ

Истраживања су показала, да је стање здравља код родитеља и предака такве деце од значајног утицаја не само на стање дечјег здравља већ индиректно и на њихово душевно развиће.

Доктор Ломоније испитао је код 27 лених ђака са великом брижљивошћу порекло њихових предака и нашао је код њих 22, дакле 80%/о, да су родитељи за време рађања те своје деце били болесни. Дакле, утврђено је, да се леност код деце јавља с потолошких узрока. Према овоме, тачно је, да угојеност, костобоља, шећерна болест, склероза — стврднуће крвних судова —, а и многе друге болести, нарочито нервозне, одлучно утичу на пород. Деца оваквих родитеља нису лена него су просто болесна, и њима је потребна брнжљива нега, телесно кретање и свеж ваздух, да би наслеђене слабости могли савладати и постати способни у раду као њихови срећни другови. У многим случајевима могло се утврдити узрочна веза између дечје лености и нерационалне исхране.

Као год што одрасле, који су веома прождрљиви и који обично врло брзо или много једу, спопадне после обеда известан умор и тромост; исто тако пате од телесне заморености она деца, која имају склоност да брзо једу или да јелом претоваре свој стомак. Поремећај и тешкоће у варењу дејствују на опште расположење; и погрешка је рачунати тромост, која отуда наступа, као да је то јогунство. Поред тога, из истога узрока долази код многе деце и тешко дисање — заптивање.

Примећено је, да деца, која ноћу хрчу и немирно спавају, увек су готово трома и лена. Обично лежи узрок томе у сужавању каналића за дисање, јер је искуство показало, да таква деца, после одговарајућег лечења, за кратко време опораве се тако душевно и телесно, да се потпуно изједначе са својим здравим друговима. Тек онда, кад родитељи буду тачно посматрали стање здравља своје деце: да ли су им органи за дисање и варење потпуно у реду — може се онда тек веровати на праву леност, код деце и у том случају би биле оправдане дозвољене принудне педагошке мере.

Не би било на одмет, кад би наши учитељи подвргли испитивању и студији лене ђаке, ако их у школи својој имају, па резултате да објаве у коме нашем педагошком часоцису.

Јов М. Поповић

Учитељске школе у Француској

Сваки француски департман (округ) има своју учитељску школу мушку и женску. Уређење је ових школа интернатско. Већи заводи ове врсте имају своје мајсторе за израду одела, обуће и др. Ученици могу излазити из завода само са наставницима (екскурзије) и празником са родитељима. Води се тачан и строг рачун о одласку и повратку ученика из завода. Лист по коме ово доносимо љути се на овакав начин школовања.