Učitelj

88 УЧИТЕЉ

Али у томе међу времену, управитељ школе прокупачке извештава г. министра да г-ђица Ж. није на дужности, услед чега је г. министар, и не чекајући одлуку Главног Просветног Савета, донео решење да се гци Ж. на основу чл. 47. закона о: народним школама, огласи место за упражњено. Са овом одлуком г-ца Ж. није била задовољна, те је молила г. министра, да јој изда формално решење, како би се жалила Држ. Савету.

_ Г. министар је усвојио ову њену молбу и.решењем својим од 11. децембра 1909. известио је, зашто јој је огласио место за упражњено.

Противу овога решења г-ца Ж. изјавила је жалбу Држ. Савету и Државни Савет одлуком од 28. јануара ов. год. оснажио министарско решење као на закону основано.

Једновремено, кад је овај предмет решаван у Државном Савету, решаван је и предмет г-ђе Л. М. који је еквивалентан са овим и Државни Савет поншшшио је одлуку министарску донету по овоме спору.

Кад већ постоји начелна одлука Државног Савета да се чиновнику, који је болестан, не може ни у којем случају место да огласи за упражњено, онда се овде морамо упитати: „Па кад је Државни Савет могао одобрштиа решење 2. министра просвеше којим се г-ца К. Ж. оглашава место за упражњено, кад постоји уверење лекарске комисије, коју је г. минисшар сам одредио 2!!

Ми: бисмо лепо молили наше правнике, да нам на ово договоре, зашто им ступце нашега листа радо уступамо.

НЕКРОЛОЗИ. НИ ен + Мис Аделина Ирби

9. септембра умрла је у Сарајеву једна “племенита Енглескиња, која је цео свој живот посветила неговању и образовању српске сирочади у Босни и Херцеговини. Ова племенита српска добротворка утрошила је до сад преко милиун и по динара за издржавање школа у којима су се васпативала мушка и женска сирота деца у Сарајева.

Мис Аделина Ирби родила се 18. децембра 1833. године у Енглеској. Њен отац био је племић и енглески

МАН ИУ

прави

ПА пл ВИА пољ ни ита ЕН