Učitelj

српским кућама, које је Мис Ирбијева и обилато и вечито помагала, проливена је многа топла суза.

„Просвета“, велико просветно културно друштво свих босанско херцеговачких Срба, сазвала је одмах пред“ ставнике свих српских друштава ради саветовања о начину на који ће се исказати поштовање и захвалност српског народа према великој покојници. Решено је једногласно: да цело српско Сарајево, у знак жалости, истакне на својим домовима црне заставе, да се засебним посмртницама објави смрт племените Енглескиње, да се на њен одар положе венци од стране свих српских корпорација из целе земље и најзад, да се уз изјаву саучешћа енглеском конзулу изјави жеља, да се велика добротворка сахрани о трошку српскога народа, коме је била посветила цео свој живот.

Одмах после тога Велики Управни и Просветни Савет обавестио је све српске општине у Босни и Херцеговини о смрти жене, коју су због њених неизмерних доброчинстава и сви поштовали и волели. И у свима тим општинама заказани су одмах свечани парастоси за покој душе ове племените кћери великог енглеског народа.

ж Све своје имање, од милион динара, Мис Ирбијева је оставила босанско-херцеговачким Србима, и шо иоловину „Просвеши“, а половину „Доброшворној Задрузи Српкиња“. 4. септембра свечано је сарањена ова велика до“ бротворка и пријатељица српског народа. И ако је био

· највећи пљусак, ипак је на пратњи било преко десет

хиљада душа. Напред су ишла кола с покојницом, па редом: питомци покојничини, сарајевски енглески консул, овдашњи српски Митропбдлит, изасланик српске краљевске владе г. Дачић, изасланица Кола Српских Сестара госпођа Иванићка, ученици сарајевских српских школа и изасланици и представници разних српских корпорација и народ.

Положено је преко 40 венаца. Венац Краља Петра, највећи је и најлешши. Њега су напред носили српски Соколи, а затим су ношени венци, црногорске краљице Милене, српске краљевске владе и витешких и култур“ них друштава из Србије. По изричној жељи покојнице говора није било. Пажња српског Краља, српске владе