Učitelj

92

У Ма Ва 6

Покоји Михаило родио 1825. године у Скрадину, у Далмацији. По свршетку задарске Богословије дошао је у Србију и одмах је, 20. сепшембра 1849., постављен за учитеља у Ариљу; затим је учитељевао у Ужицу и Карановцу — Краљеву — одакле је премештен у Београд, у школу код Саборне Цркве, где је бивао и управитељ. Учитељевао је до 31. јула 1885. године када је пензионисан с пуном пензијом, коју је уживао пуних 26 година. Поред пензије покојнику је општина београдска, у знак захвалности, дуже времена издавала и станарину.

Био је веома вредан, марљив и одличан просветни радник, те је целога свога живота заузимао видна места у просветним и хуманим установама. Био је утемељач учитељског удружења, члан управе друштва за подизање Храма Св. Саве. дугогодишњи економ прве београдске читаонице, члан фонда сиромашних ученика-ученица код Саборне Цркве.

Пок. Михаило толико се био сродио са школом, да му је жао било да се са њом растане, па је дуго време био и школски одборник.

При оснивању Учитељског Удружења био је један од првих поборника за удруживање дотле неудруженог учитељства.

За време српско-бугарског рата одликован је ратном споменицом, а 1907. године одликован је орденом Светог Саве У реда.

Стално је живео у Београду, где је и умро 22. а сахрањен 23. јула ове године уз саучешће многобројних пријатеља и познаника. Не опелу је, из почасти чинодејствовао Митрополит уз асистенцију седам свештеника.

За собом је оставио супругу, три сина, кћер, снахе и унучиће. Бог да му душу прости.

~

на Гробу покојног Андре Благојевића учитеља

Тужни прашпоци !

„Човек је кратка века и пун немира, као цвет ниче и бежи као сјен.“

Још пре три године немилосрдна смрт управила је своју отровну стрелу на мирни дом Андре Благојевића,