Učitelj

НАШЕ ШКОЛОВАЊЕ ЛА

Наставник ваља да уради све што ће помоћи да се ученици задрже код поправака, које треба да сачувају ученике од истих и. сличних погрешака у даљем њиховом раду.

Бор. Р. Младеновић.

НАШЕ ШКОЛОВАЊЕ.

По вашем одобрењу, господо, узео сам да аналишем и пред“ вас изнесем мисли г. Љ. Стојановића, које су изнете у чланцима: „Наше школовање“. Да ову ствар пред вас изнесем нагнало ме је: — Прво што су мисли бив. министра просвете новина, којом. би се изменио цео систем нашега школовања. — Друго што се такав систем не налази ни у једној држави нити пак у историји васпитања. — Треће што би такав систем и реформисање школа био скок у нашој просветној политици, који би нас, ако покаже негативне резултате, могао бацити у доба у којем смо се налазили за време стварања наше младе државе. — И, напослетку зато, што реформисање нар. школа не зависи само од социолошких прилика, које гледиште г. Стојановић погрешно заступа. Васпитне реформе имају своју историјску прошлост. Оне су се развијале упоредо са друштвеним приликама. Из тога система, који је вековима стваран изникла је педагогија као наука, коју г. Стојановић подцењује у питању о настави, а потпуно негира у питању о васпитању у ужем смислу. Зато, господо, налазим да је проверавање. мисли бив. министра просвете и шефа једне јаке политичке странкене само дужност учитеља и осталих просветних радника, већ да је то и апсолутна потреба.

Колико ради оних, који говор г. Стојановића нису могли прочитати, толико и ради правилности дискусије по овом питању сматрао сам за потребно да на првом месту резимирам главне мисли. и принципе новога васпитнога система.

1 Оцена мисли академика, државног саветника и бив. министра г. Љ. Стојановића, које су изнете у чланцима „Наше школовање“ у бр. 186. и 187. „Одјека“ од ове године. Расправа је ова прочитана и у целини примљена. на Ш. састанку; Беличког Уч. Друштва, одлучено је да се у целини отштампа у „Учитељу.

ПЕ