Učitelj

484 М ОЧИ ОВОЈ

Тим путем ће убрзо код нас преко 80.000 сеоских породица остати без икакве својине. Број њихов попуњаваће се и из оних 98.642 породица, које имају од 2—5 х. земље. њихову пропаст убрзаће све већа конкуренција машинске пољопривредне производње, поред других услова. ,

Овакво материјално стање половине сеоскога живља неповољно је за просвећивање. Немогућно је васпитавати глађу изнурену, голу и ослабелу децу.

Па на што ће тој маси сељака школовање г. Стојановића» Каква је то логика везати стручном пољопривредном спремом људе за туђу земљу, на којој ће они робовати > Да ли ће они моћи наћи посла у пољопривреди, кад се кроз кратко време развије у нас у пољопривреди машинска продукција, за коју ће сразмерно требати врло мало радне снаге»

Може нам се замерити да је школовању, како га г. Стојановић замишља, задатак да стручном пољопривредном спремом побољша погодбе пољопривредне продуктивности и да тим путем спречи пропадање ситних власника у зммљорадњи и њихов придолазак у вароши. Не, господо! То је немогућно спречити. /10љ0привреда се не да развити п унапредити никаквом књигом, школом ни законом онде, где основне културне погодбе зашо не достају, т.ј. онде, где су пијаце далеке или бар тешко приступачне, као и где. јавне безбедности, правилног политичког живота и културног напретка нема. Културни је пак напредак само у индустриским земљама, а наша је земља далеко од тога да се назове инлустриском.:

Све ово пак, господо, не лежи у домену основне наставе и њених рефорама, већ у рђавом друштвеном уређењу.

Толико о друштвеним односима, који су без сумње г. референту били познати.

Свршиће ее.

Лазар Т. Перовић.

ИДЕЈЕ. Ј. АМОСА КОМЕМСКОГ А: ЗАКОН ЕВОЛУЦИЈЕ.

(Свршетак). Као што је познато, 24-годишњи период обучавања Коменски дели на четири ступња: детинство, дечаштво, младићство и зре-

1 Д-р Вујић, М. — Опет тамо, стр. 49. П.