Učitelj

ОБМАНА ИЗ УОБРАЖЕЊА 489

мисли“ прелазе мало по мало и у памтење, после у разумевање и најпосле у суђење... На овај начин и ако би при најстрожијој анализи његових списа и његових погледа на задатак, циљ и методе умног и моралног дечијег развитка, могуће било изнети низ неких нетачности, несаодговорности и неке контрадикције с главном и основном идејом свих његових научних ислеђења — с идејом поступног развића, све је то бледо, слабо, случајно с величином оне опште вере у неизмењивост закона поступног развића за све што у природи постоји — закона, који он свуда признаје и непрестано примењује у свима својим погледима и у свима својим одредбама.

Ето'због чега би може бити било правилније рећи, да није/ Коменски идеју поступног развића, коју свуда брани и истиче, примио путем строго-научних ислеђења, него путем апсолутно тврде вере у универзални закон, који у природи постоји. Ако би ми покушали да издвојимо из списа Коменског сва она места, која говоре да постоји у природи такав закон, оне бескрајне и разнолике примере поступног развића из живота животиња, биља, из рада човечијег и даље све оно, што се еснива на ове последње, без сумње би добили сразмерно мало, што нам не би дало ни права, ни основа да сматрамо Коменског за највећег генија и највећег славенског педагога. Одузевши све то, ми би одузели Коменском његову душу, његову снагу, његову величину и његов занос, који је имао и има за сада, не гледајући на два века, која су утонула у вечност.

Драг. М. Михаиловић, уч.

ОБМАНА ИЗ УОБРАЖЕЊА.

(ПРЕВОД С РУСКОГ)

1. Тешко да постоји сфера људске радљивости, где се човек не би срео с обманом у ма каквом облику; тамо где је људи, тамо мора имати овакве или онакве обмане.

То причању Библије превара се појавила међу најкобнијим појавама душе и живота које су опеване и алегорично представљене у лицу ђавола, оца лажи.

У облику судбине и неке психолошке нужности — обмани је суђено да у човечијем друштву и историји игра улогу као и људ-