Učitelj

СУКОБИ НАСТАВНИЧКИ 501

Министарство просвете и Окружни Школски Одбор имају посведневно посла по жалбама око тих сукоба. -

Колико су ти сукоби оправдани, могу читаоци видети из ово неколико примера:

1. У једној школи у Мачви учионице су прошле школске године (од 1. септембра до 26. марта) пране свега три пута по тврђењу двеју наставница. Једна од тих наставница прскала је своју учионицу због велике прашине. Управитељ је узима на одговор што прави у школи „тоциљајку“ и кажњава је опоменом.

Шабачки првостепени суд позива једну наставницу из те школе на рочиште као сведока по спору управитељеве супруге с једном пређашњом његовом колегиницом. Наставница јавља своме управитељу, а он јој не дозвољава одлазак на рочиште. Кад она, по позиву судском иде суду, управитељ је неџосредно оптужује Министарству да је демонстративно напустила дужност! У истој тужби „управитељ тврди да је та наставница хистерична, глува, неспособна за рад и тражи да се она пензионише, или да се њено одељење споји. Овако управит:љ квалификује своју колегиницу чији је општи успех 4,25 и која је прошле школске године добила одличну оцену а он повољну. |

У тој истој школи тој наставници спречава огрев не дајући јој дрва колико јој треба. Кад му је приликом једног ислеђења у школи стављена примедба на ово, он одговара да он то ради за то, да не штети општину !

2. У другој школи у Мачви наставнице су у свађи од пре 4 године. Једна од њих у свађи је и са управитељем. Кад управитељ или његова госпођа супруга пролазе поред стана ове своје колегиНице, њена нана пљује за њима називајући њега: животињом, робијашем, мучеником и другим погрдим именима, а његову жену: копиљарком, полићарким и т. д.

Док мајка ове учитељице оваквим изразима вређа овог учиТеља и његову породицу, дотле се њена ћерка саркастично смеје. Све ово слушају ученици и причају својим родитељима, а јадни родитељи чуде се и снебивају се, јер немају могућности да своју децу повере озбиљнијим васпитачима.

8. У трећој школи у Мачви наставници су се толико свађали пр. школске године да су обоје по казни уклоњени из тога места.

4. У једној школи у Поцерини наставница оптужује управитеља да јој удешава кривице, па је онда уцењује новчано и позива се на заклетву да ово докаже, а он на њу тужи суду за увреду.